Vitamine D niveau in maart op dieptepunt

In maart, het roerige staartje van de winter, is het vitamine D niveau bij veel mensen op zijn dieptepunt. Vanaf half september is er in Nederland namelijk niet genoeg zonkracht om deze vitamine aan te kunnen maken. Wanneer men in de wintermaanden niet structureel vitamine D supplementen slikt of regelmatig een zonnebank pakt, kan er een serieus tekort ontstaan. Veel mensen zijn in de wintermaanden dan ook een stuk minder weerbaar waardoor een griepepidemie zoals in februari van dit jaar de ruimte krijgt om om zich heen te slaan.

Vitamine D supplementen lijken een logische stap om het tekort weg te werken. Maar onderzoek wijst uit dat supplementen vaak niet goed worden opgenomen omdat er een initiële grotere startdosering nodig is om de opname ‘aan te zwengelen’. Aan de andere kant kan men ook teveel slikken zodat het juist inwendige schade kan berokkenen. De juiste dosering vaststellen is dus belangrijk.vBij zonlicht van zon of zonnebank is dat overbodig: ons lichaam reguleert het D-niveau zelf en een overdosis vitamine D is dus niet aan de orde. Een paar weken de zon opzoeken in de winter is echter niet voor iedereen weggelegd. Met regelmaat een kwartiertje tot 20 minuten zonnen onder een zonnebank is natuurlijk en een betaalbaar alternatief.

In het voorjaar van 2014 heeft Sunday’s in samenwerking met Medisch Diagnostisch Centrum Amstelland (MDCA) een onderzoek gedaan. 32 personen met een vitamine D tekort hebben na een vitamine D meting bij MDCA vijf keer gebruik gemaakt van een Sunday’s zonnebank uitgerust met speciaal blue D-lite lampen. Na deze sessies was in de gehele groep de vitamine D weer op een gezond niveau. Klinisch Chemicus Dr. R.W. Jansen: “Er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken over het tekort en belang van vitamine D. We zien dan ook in de afgelopen jaren een toename van vitamine D onderzoeken. Mensen worden zich steeds meer bewust van het belang van deze vitamine.”

Rob Bontje, directeur Sunday’s: “De zon is altijd de meest natuurlijke manier geweest om aan vitamine D te komen. Natuurlijk kleven er ook risico’s aan zonnen, met name verbranding door een teveel aan zonlicht, maar wanneer je op een normale manier omgaat met zonnen is dit uit te sluiten. Een aantal instanties verkondigen daarom inmiddels dat men dagelijks 20 tot 30 minuten zonlicht nodig heeft voor een gezond niveau van vitamine D. Dat klinkt goed maar in Nederland lukt dat alleen in de zomermaanden (van mei t/m half september) als de zon schijnt en voldoende zonkracht heeft. Sunday’s biedt nu een stukje zonlicht met behulp van de door ons ontwikkelde blue D-lite lamptechniek . Deze lamptechniek bootst zonlicht na, maar dan heel gedoseerd zodat je niet verbrandt. Dit is daarmee een natuurlijke en zeer veilige manier om vitamine D op te bouwen.”

Het onderzoek van MDCA en Sunday’s wordt op dit moment uitgebreid. Zo is het nu in bijna alle Sunday’s studio’s mogelijk eenmalig je vitamine D waarde te laten meten. Maar het is ook mogelijk twee maal je waardes te laten meten: een maal voor een zonnebankkuur en de tweede keer erna zodat je weet wat het effect is. De resultaten zullen worden meegenomen in het onderzoek om nog meer inzicht te krijgen in het effect van zonlicht op de opname van vitamine D in het lichaam.

Bron: alphens.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *