Onlangs verscheen er een artikel op de website van de Leeuwarder Studentenkrant over het studeren op Ritalin. Lisanne van der Ploeg, schrijfster van het artikel, vroeg zich af of zij dit ‘wonderpilletje’ ook nodig zou hebben om betere cijfers te halen.
We hebben allemaal wel eens het gevoel dat de informatie die je aan het leren bent niet echt blijft hangen. Of we ondervinden allemaal wel eens dat moment dat we het concentratiegehalte van een goudvis hebben, zo ook Lisanne. Daarom besloot zij om op zoek te gaan naar een middel die haar zou kunnen helpen met studeren. Via een goede vriendin, die wenst anoniem te blijven, hoorde zij dat die goede vriendin de hele nacht studeerde op Ritalin.
Ritalin, wat is dat?
Ritalin is de merknaam van een medicijn dat wordt voorgeschreven bij ADHD en narcolepsie (slaapstoornis). In dit medicijn zit een werkzame stof genaamd ‘methylpenidaat’. Deze stof zorgt er voor dat de hersenen dopamine en noradrenaline afgeven, waardoor het concentratievermogen wordt verhoogd. Kinderen met ADHD zouden zo minder snel afgeleid raken en rustiger worden.
Dat verhogen van het concentratievermogen zien vele studenten wel zitten, maar is dat wel veilig?
Effect
Ondanks dat het nog niet wetenschappelijk bewezen is of Ritalin hetzelfde effecten op mensen zonder ADHD heeft, gebruiken veel studenten dit middel om zijn of haar prestaties te verbeteren.
Uit onderzoek blijkt dat Ritalin voor de helft van de gebruikende studenten een stimulerende en concentratieverhogende werking heeft. Wat gebeurt er met het lichaam wanneer de studenten dit middel slikken? Ritalin versnelt de hartslag, vermindert de eetlust en zorgt voor een energiek gevoel.
Op de andere helft van de studenten had Ritalin juist een negatieve werking. De studenten kregen last van een duf gevoel en de concentratie verminderde.
Bijwerkingen
Naast dat je je door middel van Ritalin beter kunt concentreren, zijn er wel een aantal nadelen. Sommigen ervaren dat het praten met anderen een stuk lastiger wordt wanneer zij Ritalin hebben genomen en is de eetlust erg laag. Bijna zo laag dat je je ertoe aan moet zetten.
Daarnaast zou die verhoogde hartslag voor slapeloosheid kunnen zorgen, dus een pilletje nemen voor het slapen gaan is geen goed idee.
Lisanne’s ervaring
In het artikel op de website van de Leeuwarder Studentenkrant waar ik eerder over sprak, vertelt Lisanne over haar ervaring van het gebruik van Ritalin.
Een kwartier na het innemen van het pilletje begint ze met studeren. Haar concentratie was op dat moment verbazingwekkend goed, maar na ruim drie uren studeren voelt ze zich relatief moe. Tijd om te slapen was het nog niet, want het was nog middag.
Ze besluit om een tweede pilletje te nemen en verder te studeren. Na alle stof behandeld te hebben gaat ze slapen. Voorafgaand aan de toets kijkt ze haar aantekeningen nog even goed door. Na afloop van de toets bekijkt ze haar aantekeningen nogmaals. Ze kan zich niks meer herinneren van wat ze heeft opgeschreven en gelezen.
Later blijkt dat ze haar toets wel gehaald heeft. Of de Ritalin hiervoor heeft gezorgd, dat weet ze niet.
Conclusie
Ondanks de goede ervaring van Lisanne, zorgt Ritalin er niet voor dat je beter kunt en gaat studeren. De effecten en schadelijkheid van dit middel is nog onvoldoende onderzocht, dus het gebruik van Ritalin is niet per se een goed idee.
Er zijn immers ook genoeg andere manieren om het concentratievermogen te verhogen en om betere resultaten te behalen. Een pilletje als deze is niet direct ‘de oplossing’, dus wees kritisch bij je overweging om dit middel te gaan gebruiken.
Bron: Leeuwarder Studentenkrant