In vroegere tijden werd dit gebouw gebruikt om producten te wegen, zoals vlees en kaas, maar in het bijzonder boter. Vandaar dat de Waag ook bekend staat als de ‘Boterwaag’. De Waag is omstreeks 1590 gebouwd. Kun je het je voorstellen? Aan het einde van de Middeleeuwen, toen de Spanjaarden het hier nog voor het zeggen hadden. Meer dan 400 jaar geleden, de Gouden Eeuw moest nog beginnen, toen stond ‘onze’ Waag al trots te pronken in de Leeuwarder binnenstad.
Het gebouw heeft jaren dienst gedaan om zuivel te laten wegen, maar wist je ook dat de brandweer er een tijdje in gehuisvest is geweest? De Waag diende ook als repetitieruimte voor een muziekkorps en zelfs het Natuurhistorisch Museum heeft er tijdelijk onderdak gevonden.
Tot 1880 is De Waag in Leeuwarden in gebruik geweest om handelswaar te wegen, daarna gebruikten de mensen het beurs- en waaggebouw daarvoor, tegenwoordig beter bekend als de Openbare Bibliotheek (en de komende jaren de Rijksuniversiteit Groningen Campus Fryslân). Na de laatste restauratie werd het pinautomaat begin jaren 80 in de Waag geïnstalleerd en heeft heel Leeuwarden wel eens geld uit de muur van de Waag getrokken. Dat hadden ze in 1590 eens moeten zien!
Tekst: Lennart Ubels
Foto: Beeldbank Leeuwarden
En nog vroeger werd onze Waag gebruikt om heksen te wegen mochten deze vrouwen niets wegen dan werden ze beschouwt als heks en werden in de gracht verdronken en mochten de beulen niet overtuigt zijn van het resultaat van onze waag dan werden de vrouwen zo in de gracht gegooid om te zien of ze een heks waren meestal verdronken ze dan zoiezo omdat ze toen de tijd veel kleding aan hadden.
Geleerd in de 5de klas van de Willem de Zwijgerschool onze leraar was toen ene Meneer ten Hoeve Hendrik van voren
Klopt inderdaad, gruwelijke manier om aan je einde te komen. Gelukkig werd de waag in Leeuwarden hier niet voor gebruikt 🙂