Snelcursus Leeuwarden: de Prinsentuin

prinsentuin leeuwarden

Aanmeren met een bootje, lopen met de hond, op een kleedje in de zon of gewoon wandelen. De Prinsentuin is voor vrijwel iedere Leeuwarder een geliefde plek, vooral in de zomer. Maar waarom heet de Prinsentuin de Prinsentuin? Was het inderdaad de tuin van een prins?

Zo’n 370 jaar geleden werd besloten een mooi park aan de rand van Leeuwarden aan te leggen, om te vieren dat de tachtigjarige oorlog voorbij was. Frederik van Nassau gaf opdracht voor de bouw van het park. Frederik van Nassau? Familie van onze koning Willem-Alexander? Jazeker! Een tuin met een prinselijk tintje dus. 

Pas 150 jaar later werd het park toegankelijk voor publiek en konden de Leeuwarders genieten van dit prachtige stukje grond. Sterker nog, de toenmalige koning Willem I schonk het park aan de Leeuwarder bevolking. Da’s nog eens een cadeau!

In 1949 schreef Simon Vestdijk een boek met de naam ‘De koperen tuin’. Komt je bekend voor? Kan kloppen! De tuin uit de roman is waarschijnlijk de Prinsentuin in Leeuwarden en dat was voor horecaondernemer Theo Douma reden om in 1999 zijn restaurant met die naam te openen. Een leuk weetje: het oude gedeelte van ‘De koperen tuin’ diende vroeger als theehuis voor de Oranjes.

Ook het Pier Pander Museum behoort tot een van de herkenbare gebouwen in de Prinsentuin. Pier Pander was een beeldhouwer die ruim een eeuw geleden wereldberoemd werd met zijn werk. Toch komen de meeste Leeuwarders het park bezoeken om lekker te ontspannen of om een van de vele evenementen te bezoeken.

Jaarlijkse evenementen zijn Princessedag, Korenfestival en het Fries Straatfestival. Dertig jaar geleden vond het eerste Prinsentuinconcert plaats. Wist je dat zelfs Herman Brood in de Prinsentuin heeft opgetreden?

Wil je nog meer over de geschiedenis weten van de Prinsentuin? Check dat het uitgebreide artikel van HCL.

Tekst: Lennart Ubels

Tekening: Eelke Jelles_Eelkema – Gezicht in de Prinsentuin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *