Wie kent Frank Postma van Salon Postma Kappers niet? Hij knipt al 42 jaar, waarvan de laatste 4 jaar in het karakteristieke hoekpand aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Hij is een heel gedreven ondernemer en brengt duurzaam ondernemen in de praktijk.
Hij gaat daarbij verder dan een paar LED paneeltjes ophangen of wat bewuster stoken. Hij kijkt heel goed naar waar hij inkoopt en hoe zijn bedrijf circulair kan werken. Tussen het knippen van twee klanten door vertelt hij wat voor hem duurzaam ondernemen inhoudt.
Duurzaam ondernemen, waar koop je in?
“Als kapperswinkel koop je veel meer in dan alleen maar haarverzorgingsmiddelen zoals hairspray en shampoo. Wij kopen namelijk ook heel gewone zaken in zoals thee, koffie bonen en groene stroom. Wij gaan er van uit dat alle kleine beetjes helpen.”
“Wat je inkoopt moet natuurlijk wel goed zijn. Zo hebben we heel wat verschillende soorten Fair Trade koffiebonen uitgeprobeerd voordat wij enthousiast werden over de smaak. Want we willen wel een lekker bakje kunnen serveren!”
Haarverzorgingsproducten van aveda, een merk met een unieke missie
“Al een aantal jaren gebruiken we Aveda producten zoals shampoos, conditioners en middelen voor haarkleuring. Het spreek mij ontzettend aan hoe dit bedrijf omgaat met duurzaamheid. Ze maken gebruik van natuurlijke plantaardige grondstoffen, deze zijn veel beter afbreekbaar dan allerlei chemische stoffen.”
“De producten zijn vegan, er zitten dus geen dierlijke grondstoffen in en uiteraard zijn de producten dierproefvrij. Aveda let bij de inkoop op de grondstoffen, deze moeten (gecertificeerd) biologisch van herkomst zijn.”
“Daarnaast wordt er gelet op arbeidsomstandigheden en dat er een eerlijk loon uitbetaald wordt aan de mensen die telen en oogsten. Alle Aveda producten worden in de hele productie kolom gevolgd om een verantwoorde herkomst te kunnen garanderen.”
Aangesloten bij The Green Scissors
“Wij hebben natuurlijk heel wat afval zoals plastic flacons, aluminium tubes en natuurlijk haar. We zijn voor een zorgvuldige verwerking van het afval aangesloten bij Stichting The Green Scissors. We hebben een afvalbak speciaal voor de kunststoffen flacons van Aveda.”
“Dan denk je meteen dat je daar allerlei andere plastic afval in kan gooien maar dat kan niet. Voor het recyclen is van belang dat er maar één soort kunststof in zit en niet nog een anders soort plastic met andere samenstelling. Aluminium is heel moeilijk te scheiden omdat het niet-magnetisch is.”
“Daarom hebben we een andere bak voor onze lege aluminium tubes. En, heel bijzonder, we hebben ook een bak speciaal voor haar! Inmiddels hebben we ons abonnement bij de Omrin opgezegd.”
Haar, daar kan je wat mee!
“Heel bijzonder, er zijn diverse toepassingen gevonden waarbij haar gebruikt wordt. Haar laat water door en neemt het niet op terwijl haar olie juist wel opneemt. Door deze eigenschappen kan je haar goed gebruiken bij het opruimen van olieresten op zee.”
“Een bedrijf in Spanje verwerkt op die manier haar. Daarnaast blijken er in haar heel veel mineralen te zitten die je in de tuinbouw uitstekend als meststof kan gebruiken. Het duurt wel lang voordat die mineralen vrij komen. Je moet dus haar laten composteren en na compostering heb je een heel goede meststof.”
“Dit is wel een mooi voorbeeld van circulaire economie waardoor we met elkaar duurzamer leven. In Engeland bestaat een soort gelijk bedrijf als The Green Scissors al geruime tijd en ik hoop dat ook veel collega kappers hier in Nederland er lid van worden om op die manier bij te dragen aan een stukje circulaire economie.”
Rol gemeente Leeuwarden
“Als ondernemer ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor hoe je omgaat met energie. Toch stimuleert de gemeente het zorgvuldig omgaan met energie. Vroeger was het gebruikelijk dat je de winterdeur open had staan, als teken van gastvrijheid.”
“Nu hebben we een speciaal bordje gekregen waarop staat dat de zaak open is ondanks het feit dat de deur dicht zit. Ook is hier iemand van de gemeente geweest om een gratis energie scan te maken. Dit is een huurpand, we zijn nu op zoek naar hoe we gezamenlijk dit pand energie vriendelijker kunnen maken.”