Iedereen heeft ze: dromen. Slechts een enkeling geeft zijn zekere bestaan op om deze dromen te volgen. Raimon is zo’n enkeling. Een eigen bedrijf in barbecues is een lang gekoesterde droom van Raimon, maar de stap écht zetten was een lang, onzeker en vooral spannend proces.
“Bij de reorganisatie van mijn vorige baan heb ik aangegeven dat ik dit wilde gaan doen. Het was ontzettend spannend”, vertelt hij. En dat heeft fantastisch uitgepakt; Raimon vond een leeg pand op de Zwette die hij verbouwde en begon er zijn onderneming ‘All Smoke BBQ’.
Barbecues kunnen we toch overal wel kopen?
Barbecues kunnen we overal wel kopen, zou je denken. En dat klopt. Maar wat we niet overal kunnen krijgen, is de persoonlijke en enthousiaste service die Raimon erbij geeft. Met zijn jarenlange ervaring in de horecawereld en op de vleesafdeling van een groothandel heeft hij veel kennis in huis. De persoonlijke benadering maakt hem uniek.
“Ik vind het belangrijk dat de klant zich gezien en erkend voelt”, vertelt hij. “Ik heb tegen mijn vriendin gezegd: ‘Als het ooit gaat om alleen maar centen maken, moet ik het gewoon verkopen”. Verder probeert hij namen en gezichten te onthouden. “Laatst was er een klant in de winkel die zo’n driekwart jaar niet geweest is. Dan vraag ik even; ‘Hé Tim, hoe is het?’ Dat vind ik belangrijk, daar haal ik echt het plezier uit.”
Vrouwen opgelet, zó krijg je je man de keuken in
Een stel liep onlangs bij All Smoke BBQ naar binnen. De man kon zijn enthousiasme niet op over de prachtige barbecues die er stonden. “Ik weet niet wat hij ermee moet, want koken kan hij niet, maar volgens mij moet je hem zo’n ding verkopen want ik heb hem nog nooit zo enthousiast gezien over iets wat met koken te maken heeft”, vertelde de vrouw. Wat er in de tussentijd gebeurt is mag je raden, maar de vrouw kookt inmiddels nog maar vijf dagen per week, in plaats van zeven.
Het is natuurlijk lastig inschatten of een kamado voor jou de investering waard is. Daar heeft Raimon gelukkig een oplossing voor; barbecueworkshops! Je ontdekt de opties van een kamado, welke barbecue bij jou past, hoe het werkt en daarmee dus of het voor jou de investering waard is. Mocht je na de workshop net zo enthousiast zijn als Raimon over kamado’s en overgaan tot koop, krijg je de workshop helemaal gratis!
De voordelen van een kamado zet Raimon alvast voor je op een rijtje. “De luchtvochtigheid in een kamado is hoger dan in een gemiddelde stalen barbecue, waardoor het vlees sappiger blijft. Bovendien gebruik je in een kamado vaak alleen houtskool, wat zorgt voor een vollere rooksmaak. Ook kun je zelf de temperatuur regelen.” Wie denkt dat aan kamado enkel voor vleesliefhebbers is weggelegd heeft het mis. “Je kan er stoofpotjes in maken, broden in bakken, appeltaart, van alles. Het is eigenlijk een soort oven.”
Bang dat je spontaan met een veel te dure, ingewikkelde barbecue thuiskomt hoef je niet te zijn als je in de winkel langskomt. “Ik zou mensen nooit pushen. Ik zou de verschillen tussen barbecues benoemen en mensen hun eigen keuze laten maken”, vertelt Raimon. “Ik zou niks zo vervelend vinden als wanneer iemand iets koopt en zegt; joh ik heb spijt van mijn aankoop.”
Het hele jaar door
Bij barbecueën denken we vaak aan buiten tafelen in de warme, zomerse avondlucht. Barbecueën kan volgens Raimon ook uitstekend in de winter. “Dat maakt voor die apparaten niks uit. Je gaat er in de winter misschien niet naast zitten met een wijntje of biertje, maar je stapt met de winterjas naar buiten om te kijken of het gaar is.” Raimon ziet ook dat de vuurschaal driepoot een populair item is. “Krukje eromheen, gezellig met de kids marshmallows roosteren.Ook leuk en lekker als het kouder wordt.”
Dat barbecueën het hele jaar door kan en dat samen barbecueën het gezelligst is, laat hij wekelijks zien op donderdagavond in zijn koopavond café. Je kan hier terecht voor een hap plate service. Iedere woensdag post Raimon wat er geserveerd gaat worden, denk bijvoorbeeld aan steaks of smash burgers met friet. “Eten is een vorm van vertrouwen,” sluit Raimon af. “Het is het uitwisselen van vertrouwen, dat wat ik jou geef, dat jij dat opeet.”