In de wereld-keuken van E10 Wokpaleis Fryslân voel je je de koning te rijk!

7 oktober 2016 14:00

In de wereld-keuken van E10 Wokpaleis Fryslân voel je je de koning te rijk!

Eerlijk gezegd was ik best een beetje sceptisch om te gaan ‘wokken’. Het beeld van massale schranspartijen en voorbij lopende borden patat met een paar halfgare gamba’s staat om onduidelijke reden op mijn netvlies gebrand. De veelgebruikte, maar weinig respectvolle benaming ‘vreetschuur’ doemt op, maar die weet ik beheerst te parkeren. Mijn enige ervaring met een wokrestaurant was niet hier en bovendien al meer dan een decennium geleden. Door het beeld van toen neig ik nu een vooroordeel te hebben. Want Wokpaleis Fryslân, vroeger bekend als restaurant E10, is drie jaar geleden nogal ingrijpend verbouwd. De familie Hu investeerde miljoenen om het restaurant te transformeren tot een modern restaurant met plaats voor 600 gasten. Jazeker! Bij mijn weten sta ik op het punt het grootste restaurant van Fryslân te betreden. En alleen dat al voelt als een belevenis op zich... Het is 19 november, tegen zessen. Samen met Patrick, onze fotograaf, rijd ik het terrein op en verbaas me over de vele auto’s. Het is al donker en de maan schijnt door de bomen, vlakbij de ingang. Een paleiselijke entree is het absoluut: twee reusachtige draken houden stokstijf de wacht. Een rode loper en een vriendelijke dame completeren een warm welkom. Wauw! Onder de indruk kijk ik om me heen. Ik zie een school zilveren visjes door de lucht zwemmen, een vijver waarin kristallen lotusbloemen drijven en onder het oog van Boeddha rustig van kleur veranderen. Dit líjkt niet op de drukte die ik voor ogen had. Dit is pure zen! “Ik geef jullie tafel 43. Als jullie een andere tafel willen, is dat geen probleem, dan hoor ik ’t graag.” De vriendelijke dame brengt ons naar tafel 43, waar we plaatsnemen. Ik besluit me eerst te oriënteren in de enorme ruimte waarin we ons bevinden. Overal zijn zithoeken gecreëerd waardoor er een opvallende intimiteit ontstaat. Hoewel de rustgevende Oosterse sfeer ook ín het restaurant strak is doorgevoerd, is het vooral ingericht op efficiëntie. Daarmee bedoel ik om heel veel mensen snel en vakkundig te bedienen. In het midden staan kookeilanden waar vier koks à la minute gerechten bereiden. Wokpaleis_17Ik wil weten wat er te koop is en loop kritisch langs de tafels met kakelverse ingrediënten. Als eerste de tafel met vis en zeevruchten: gamba’s, pangasius- en tilapiafilet, maar ook sliptong, zalm- en zeebaarsfilet, Sint Jakobsschelpen en mosselen. Alles spik en span, keurig in rvs-schalen en gekoeld op ijs. Op de tafel ernaast ligt allerlei mager vlees uitgestald, zoals kipfilet, kipsaté, rundvleesreepjes, biefstuk, kangoeroe, (echt waar!), speklapjes.., allemaal voor het pakken! Ik loop verder naar de wereld van sushi, oesters, zure haring, gemarineerde zalm en gerookte vis. Er staat een buffet met snacks: gebakken aardappelpartjes, frites, gebakken banaan, miniloempia’s, garnalen en andere gefrituurde dingen. Dan kom ik bij het saladebuffet met zeker vier verschillende salades en allerlei extra ingrediënten om toe te voegen: olijven, komkommer, zuur, tomaten, paprika. Ook groente is er volop! Ik vervolg mijn gang langs de pizza-oven, ook Italië is vertegenwoordigd in de wereldkeuken van het Wokpaleis. Ik krijg trek en versnel mijn pas. Langs het verse fruit, de vele soorten schepijs, de chocoladefontijn (bruin en wit), langs taartjes, soesjes en koekjes. Oef, dat wordt een hele kluif..! We bespreken onze tactiek met een bordje snacks en een biertje. Ik besluit ’t te houden op vis, afgewisseld met salade. Onze tafel wordt snel ontdaan van het gebruikte servies en we gaan voor de eerste ronde (de snacks tellen niet...). Ik leg sliptong, St. Jakobsschelpen (coquilles) en een zeebaarsfiletje op mijn bord, met wat plakken courgette en groene paprika. De kok neemt het vriendelijk aan en drapeert de ingrediënten op de vierkante meter hete bakplaat. Beetje olie erbij. Geroutineerd bespelen zijn spatels de garende vis. Hij heeft tijd voor een praatje, want vanavond is het redelijk rustig. En inderdaad, de naar schatting 300 gasten lopen elkaar totaal niet 
in de weg, er staat nergens een rij en aan de aanwezige jeugd hebben de ouders geen kind. Na enkele minuten fruit hij wat lente- ui in de knoflookboter, verdeelt ’t over de vis en blust het gerechtje af met rijstwijn. Wokpaleis_50 Mijn gerecht is klaar terwijl ik wacht, hoewel ik ’t zelf niet als wachten heb ervaren. Ik ga terug naar tafel 43 om te genieten van mijn versgebakken visje. Heerlijk, vooral de laatste twee handelingen geven de vis een mooie uitgebalanceerde smaak. De coquille heeft precies de goede bite. Mijn disgenoot is even stil en geniet zichtbaar van zijn vlees: kipsaté en een medium-rare biefstukje met een grote champignon, paprika en ui. Ziet er ook lekker uit. Maar ik blijf bij m’n besluit vis en salade te eten. Hoewel ik een vleesliefhebber ben, zit ik niet direct om kangoeroe te springen. Voor de tweede ronde neem ik een paar sushi’s, een verse oester, een stukje zure haring met uitjes, en wat gemarineerde rauwe zalm. Allemaal supervers, dus lekker! Ronde 3 is voorde groente: drie verschillende salades, waarvan de één meer smaak had dan de ander. Patrick ben ik even uit oog verloren. Hoewel in nu eigenlijk al voldoende heb gegeten, kan ik het niet laten om nog twee sliptongetjes te verschalken en daarna nog een kommetje vol te scheppen met vier soorten ijs, slagroom en warme chocolade. Ach, en die lange vinger kan er ook nog wel bij... En ineens raken mijn gedachten in tweestrijd. Wokpaleis_7 In dit indrukwekkende eetpaleis kun je voor nog geen €25,- eten wat je wilt en zoveel je wilt. “Nog paar frietjes erbij, extra grote portie ijs, wat lekkers bij de koffie”, want zoals het gaat in een paleis: het ontbreekt de gasten aan niets. Je voelt je dus de koning te rijk! En waarschijnlijk eet iedereen daardoor, net zoals ik, eigenlijk veel te veel. De verleiding (te) veel te eten is groot, daar zijn onze genen nu eenmaal op afgesteld. Alles is lekker en je kan het zo pakken! Dan is het moeilijk bescheiden te blijven. Onze tip is dan ook: maak kleine bordjes en bedenk voor jezelf een menuutje van vier gangen. Probeer niet van alles wat te eten, want dat gaat je niet lukken. Ik was de volgende dag anderhalve kilo zwaarder, maar als je de discipline hebt om een beetje selectief te zijn, dan kun je in Wokpaleis Fryslân heerlijk vers en supergezond eten. De keus is aan jou, en het is zeker aan te raden eens te doen. Al is het maar om een gedateerd beeld weer even bij te stellen. Het is 20.15 uur en we keren voldaan huiswaarts, “Goh, wat heb ik lekker gegeten,” zegt Patrick enthousiast. “Dit gaan we vaker doen..!” Tekst: Paul van der Monde Foto's: Patrick Visser terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Skyline van Leeuwarden

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.