Levende giftige dieren in Natuurmuseum Fryslân tijdens tentoonstelling GIF

Het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden verandert tijdens de tentoonstelling GIF in een echte dierentuin. Van 15 februari 2020 tot en met 3 januari 2021 zijn er heel veel levende dieren te zien. Maar de tijdelijke bewoners van het museum zijn niet voor tere zieltjes: van pofadder tot vogelspin en reuzenduizendpoot, de één is nog giftiger dan de ander.

Gif speelt een belangrijke rol in de natuur. Gif werkt als een beschermingsmiddel, maar soms ook om andere dieren te verlammen of te doden. Vaak is daar maar heel weinig voor nodig. Eén beet van de koningscobra is al dodelijk voor een olifant. Gif heeft echter ook positieve kanten en wordt gebruikt in allerlei medicijnen. In de tentoonstelling ontdekken bezoekers waarom sommige dieren en planten giftig zijn. De bekende Naturalis-bioloog Freek Vonk vertelt in filmpjes meer over de werking van gif.

Bezoekers staan oog in oog met het bijzondere gilamonster, blauwe gifkikkers, de koningscobra en nog veel meer. De spinnen, slangen, duizendpoten, kikkers en schorpioenen zitten veilig in terraria. GIF biedt daarnaast veel doe-activiteiten voor kinderen waarbij ze zelf kunnen ervaren hoe het is om met gif in de natuur om te gaan. Maak bijvoorbeeld eens een maaltijd met paddenstoelen: kun je ze eten of heb je een dodelijke maaltijd bereid?

In de weekenden en tijdens vakanties zijn er live demonstraties die inzicht geven in de werking van gif. Hoe verspreidt gif zich bijvoorbeeld in het lichaam van een prooi? Bezoekers onderzoeken samen hoe het kan dat een slang grote dieren zoals kikkers, muizen of zelfs apen en krokodillen eet zonder te kauwen. Niet alleen dieren zijn giftig, maar ook veel planten en vruchten: ontdek in de tentoonstelling bijvoorbeeld de werking van een chilipeper.

Regelmatig zijn er voedermomenten, waarbij bezoekers meekijken hoe de verzorger de giftige dieren te eten geeft. Bij GIF hoort ook een uitgebreid fokprogramma. Het kan zomaar gebeuren dat bezoekers getuige zijn van de geboorte van jonge slangen. Halverwege de tentoonstelling komen er bovendien nieuwe dieren naar het Natuurmuseum. Het is dus de moeite waard om nog eens terug te komen.

Voorjaarsvakantie

Speciaal voor de voorjaarsvakantie zijn er extra activiteiten rond GIF. Zo zijn er pitches waarbij studenten van hogeschool Van Hall Larenstein een interessant verhaal vertellen bij verschillende dieren in de tentoonstelling. Ook Natuurmonumenten is er bij met onder andere een quiz over giftige planten in Nederland.

In de week dat het Noorden vakantie heeft zijn er door de week allerlei workshops. De Waddenvereniging laat kinderen kennis maken met giftige dieren in de Waddenzee. Het IVN geeft een workshop over gif in de natuur. Sjoerd Prins neemt zijn huisdieren mee, reptielen die niet giftig zijn zoals verschillende huisslangen en een reuzenmiljoenpoot. Een aantal middagen komt beeldend kunstenaar Gea Boschma om met kinderen in een creatieve workshop een giftig tentakel te maken.

De voorjaarsvakantie loopt van 15 februari tot en met 1 maart 2020. In deze periode is het Natuurmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus ook op de maandagen. Van 18 t/m 21 februari geldt Help pake en beppe de vakantie door: op vertoon van pake en/of beppe (of andere volwassene) krijgen kinderen op deze dagen gratis entree. Maximaal 3 kinderen per pake en/of beppe (of andere volwassene).

Voor GIF werkt het Natuurmuseum samen met Naturalis Biodiversity Center in Leiden en het Spaanse bedrijf Grupo Atrox die de dieren en hun verzorger ter beschikking stelt.

GIF is te zien van 15 februari 2020 tot en met 3 januari 2021. Rond GIF is een uitgebreid programma met lezingen, excursies en andere activiteiten. Meer informatie hierover is te vinden op www.natuurmuseumfryslan.nl.

1 Reactie to “Levende giftige dieren in Natuurmuseum Fryslân tijdens tentoonstelling GIF”

  1. Leuke actie in de voorjaarsvakantie voor de pakes en de beppes, gaat echter in op 18-02, mijn oppasdag is maandag 17-02 ????

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *