Wat is er als toekomstige student leuker dan je toekomstige opleiding, studiestad en vrienden te leren kennen? Dat gebeurt allemaal tijdens de LEIP! Week, de Leeuwarder Eerstejaars Introductie Periode. Maar hoe gaat het eraan toe in tijden van corona? Dat kan Carin van der Meij, de directeur van Leeuwarden Student City, ons het beste vertellen.
Voordat we ingaan op het programma, is het natuurlijk goed om nog één keer over het welbekende virus te hebben: het coronavirus. Dit omdat er ook na de zomervakantie nog rekening gehouden moet worden met de anderhalve meter afstand. Natuurlijk houden onderwijsinstellingen zich aan de wet- en regelgeving, vertelt Carin.
Offline aanbod
De onderwijsinstellingen hebben van minister van Engelshoven (onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gekregen waarin wordt uitgelegd wat
er wel en niet mag. Kort samengevat wordt er een onderscheid gemaakt tussen onderwijsgerelateerde activiteiten en overige activiteiten. Bij de eerstgenoemde categorie is meer mogelijk en gelden de coronarichtlijnen minder strak. Zo is er geen anderhalve meter afstand die gehouden moet worden.
Er is gelukkig ook goed nieuws: zo wordt de LEIP! Week dit jaar he-le-maal offline aangeboden! Dat was vorig jaar nog wel anders. Toen is het hele gedeelte dat zich afspeelde in de stad geschrapt en konden activiteiten in grote groepen niet doorgaan. “Op de locaties van de onderwijsinstellingen is er een beperkt programma aangeboden”, vertelt Carin. “Je kunt de komende studenten dan niet de stad laten beleven. Dat kan dit jaar wel weer en dat is super!”
Het exacte programma kan Carin ons nog niet vertellen, simpelweg omdat er nog een beslissing gemaakt gaat worden over of de anderhalve meter afstand al dan niet blijft. Dat gebeurt op dertien augustus en de introweken starten op zestien augustus.
Inventief zijn
Wel zijn er activiteiten die sowieso doorgaan. De LEIP! Week trapt af met een festival en een programma van vier dagen. Op de dinsdagavond kunnen de toekomstige studenten terecht op het Hofplein, voor een sing-a-long met een coverband. Woensdagavond is er een outdoor cinema op het Zaailand. Op dezelfde locatie wordt een dag later een afsluitend feest gehouden. Om het coronavirus buiten de deur te houden, wordt iedereen getest. Een aantal activiteiten valt dit jaar af, zoals een Citywalk. Daar kunnen de coronamaatregelen niet met volle zekerheid gehandhaafd worden.
Het is lastig om in deze bijzondere tijden een goed welkomprogramma samen te stellen, vertelt Carin. “We kijken natuurlijk naar de nieuwe dingen die de studenten aanspreken, maar de elementen wisselen jaarlijks wel iets. Voor studenten is het altijd nieuw. Het lastige is dat je natuurlijk iets verrassends wil. Je wil dat de studenten zich welkom voelen, het is de eerste kennismaking met de stad. Dan moet je inventief zijn om er iets van te maken.”
Evenementen en agenderen
Naast het organiseren van evenementen heeft Leeuwarden Studiestad als doel om voor
de studenten in Leeuwarden een aantrekkelijk aanbod te organiseren. “Hieronder vallen bijvoorbeeld culturele evenementen, het sportaanbod en dingen op het gebied van ondernemerschap. De stichting houdt zich bezig met alles dat de studenten buiten hun studie om doen.”
Zo is er het onderdeel ‘Meet the Mayor’. Twee keer per jaar, in oktober en maart, kunnen internationale studenten de burgemeester ontmoeten. Hij heet ze dan welkom en er is een speciaal programma. Daarnaast verzorgt Leeuwarden Studiestad het evenement ‘Coolture’, een mix van‘cool’ en ‘culture’. “Volgend jaar komt er een editie van Stukafest, een Batavierenfeest en een LSV (Leeuwarder Studentenkampioenschap Veldvoetbal, red.).”
Ook het onder de aandacht brengen van Leeuwarden onder toekomstige studenten is een van de dingen waar Leeuwarden Studiestad zich op focust. “Als laatste zijn wij ook bezig om dingen die wij belangrijk vinden voor studenten op verschillende plekken te agenderen”, vertelt Carin. “Dat gaat bijvoorbeeld over studentenhuisvesting, bijbanen voor studenten en bereikbaarheid van de stad. Wij zorgen dat het op de agenda’s van bijvoorbeeld de politiek komt, maar er wordt gewerkt aan meerdere concepten.”
Foto: Christiaan Valk