Leeuwarden, hofstad zus en hoofdstad zo…

Leeuwarden groeit! Niet alleen qua inwonersaantal – de magische grens van 100.000 inwoners is inmiddels overschreden – ook de ambitie en de trots hebben ongekende proporties aangenomen. De twee afgelopen jaren hebben daar flink aan bijgedragen. Zo haalde Serious Request een recordbedrag binnen met hun actie op het Wilhelminaplein, de basketbalclub Aris speelde de finale van de play-offs in de eredivisie, in de race om de titel Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 gaven we de steden Maastricht, Eindhoven, Utrecht en Den Haag het nakijken, SC Cambuur promoveerde naar de eredivisie en we haalden de titel Hoofdstad van de Smaak 2015 binnen. Helaas moesten we in Eindhoven dit keer onze meerdere erkennen als Evenementenstad van het Jaar 2014. Ach, je kunt niet alles hebben…

Maar waar heeft Leeuwarden al die successen aan te danken? Nou, het begon allemaal in het begin van de 16e eeuw. Omdat Willem de III geen kinderen had, erfden de graven van Nassau de prinselijke titel. Zij zetten in 1702 het Huis Oranje-Nassau voort. Ook cruciaal voor het voortzetten van de oranje bloedlijn was Maria Louise von Hessen – Kassel. In het kader van het Maria Louise-jaar 2015 hebben we elders in dit blad een speciaal artikel aan haar gewijd. Daarin leest u wat ‘tante Marijke’ of ‘de prinses van Europa’ zo bijzonder maakt.

Leeuwarden was in die tijd dus een echte Hofstad. Ongetwijfeld hebben we een groot deel van onze historische binnenstad aan deze ontwikkeling te danken. In ieder geval het lusthof De Prinsentuin, het Princessehof en het Stadhouderlijk Hof. Laatstgenoemde was het adres van de eerdergenoemde graven, die de kost verdienden als stadhouder. Later betrokken andere iconen uit de geschiedenis van Leeuwarden deze koninklijke onderkomens, waaronder de beroemde graficus M.C. Escher. En anno nu kunt u er zelf wonen! Het Stadhouderlijk Hof doet nu namelijk dienst als hotel. Ambitie zit de stad Leeuwarden dus in de genen!

Hoewel Leeuwarden haar historie op een boeiende manier levend houdt, is de tijd van graven, hofdames, stadhouders en aanverwante functies nu wel geweest. Onze stad blijft bij de tijd en heeft nu haar eigen app, een drukbezocht driedaags zomerfestival, een vintage brunchmarkt, stadswandelingen met allerlei thema’s, een gloednieuw watertechnologisch centrum (waar onze huidige Willem van Oranje-Nassau ongetwijfeld heel trots op is), een unieke stadsjachthaven en een van de vijf grootste schouwburgen in Nederland. Daarmee proberen we naarstig de volgende titel binnen te slepen: beste binnenstad 2015. Of we die titel verdienen, kunt u natuurlijk het beste zelf beoordelen. Waarschijnlijk bent u net zo aangenaam verrast als die vele duizenden bezoekers die u voorgingen. Vaak hebben we ze horen zeggen: “Goh, nooit gedacht dat Leeuwarden zo’n leuke stad is.”

Dit jaar heeft u twee extra aanleidingen om eens wat dieper in het Leeuwardense te duiken. Ten eerste zijn we dit jaar, zoals gezegd, Hoofdstad van de Smaak en ten tweede maakt de stad zich op voor 2018 als Leeuwarden en Fryslân gezamenlijk de Culturele Hoofdstad van Europa vormen. Om met de eerste ‘Hoofdstad’ te beginnen: eerlijk eten en drinken uit de regio, en vooral het genieten daarvan, staat een jaar lang centraal. Topkoks koken niet allen voor hun brood, maar ook voor de provincie. Foodbloggers staan op scherp, thuisbakkers slijpen de messen en de Hollandse keuken krijgt tijdelijk een Friese touch. Gele boontjes uit de wouden, rundvlees van het zeldzame ras Friese Roodbonte, Oranjekoek (nu weet u waarom ie zo heet), Beerenburg, gerookte droge worst en nog heel veel meer lekkers wordt u met gepaste trots gepresenteerd. Iets om in de gaten te houden, want er ontstaan regelmatig spontane initiatieven.

Culturele Hoofdstad van Europa is natuurlijk een predicaat van een heel ander kaliber. Om dit goed in de steigers te zetten, hebben een twintigtal mensen hier een dagtaak aan. Google 2018 en u kunt de ontwikkelingen op de voet volgen. Dan wordt u waarschijnlijk ook duidelijk waarom Fryslân met het thema ‘mienskip’ hoge ogen gooide. Het is het Friese woord voor gemeenschapszin en dat is precies waar de organisatie nu mee bezig is; de hele provincie te betrekken en te enthousiasmeren voor dat wat komen gaat. Hoewel niemand dat natuurlijk precies weet… Alles draait in ieder geval om de 41 projecten die als een culturele lappendeken over Fryslân wordt uitgespreid. We raden u dan ook zeker aan het bidbook eens door te bladeren. Dan zult u zien dat de anders zo nuchtere Friezen alles in het werk stellen om hún provincie op heel eigen wijze te etaleren. Fascinerend om te zien hoe dit leeft. Daarnaast is er nog een aantal websites die u allerlei interessante suggesties doen om Leeuwarden optimaal te beleven. [websites noemen?]

U zult begrijpen dat we met dit magazine slechts een indruk kunnen geven van wat Leeuwarden te bieden heeft. Wat tips en highlights van dingen waar we trots op zijn en wat typisch ‘Liwwadders’ is. Voor de rest adviseren we u de stad op eigen houtje te ontdekken. Met de benenwagen, op de fiets of – zeker de moeite waard – in een praam, varend door de grachten! En wedden dat ook ú straks zegt: “Goh, nooit gedacht dat Leeuwarden zo’n leuke stad is.” En dan zeggen wij: “Kijk, dat is het mooie van Leeuwarden!”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *