In gesprek met DutchBeans-eigenaar Peter van der Wal
Met zijn bedrijf DutchBeans, waar hij samen met zijn compagnon Cor van der Meulen eigenaar van is, verovert hij de harten van koffiedrinkend Noord-Nederland: Peter van der Wal (36) is een echte Bourgondiër, een bezige bij en bovenal een koffiekenner eerste klas. Smaak is het zintuig waar hij voor leeft en hij deelt zijn passie graag met geuren en kleuren. Maar wat is deze koffieheld naast columnist in spé bij Welkom in Leeuwarden? Om dat te weten te komen, moesten we maar even een bakkie met hem doen. We spreken af in Laura en de Chef, de lunchroom van de bevriende Laura Terpstra.
De hippe lunchroom is nog niet officieel geopend, of Peter zit al in de tegenovergestelde positie bij Laura aan tafel; de positie van klant, zakenpartner en vriend. Laura nam het pand aan de Grote Hoogstraat onlangs van Peter over. Ze heeft hier nu haar broodjeszaak waar ze ook koffie verkoopt, maar voorheen was het Peters koffiezaak Vinny & Jo, waar hij ook broodjes verkocht.
Hoe is je passie voor koffie ontstaan?
“Als ik heel eerlijk ben, lustte ik tot mijn 24e geen koffie. Mijn ouders hadden een gewone pot DE Roodmerk filterkoffie, en dat vond ik zo vies altijd!” Los van het merk, de bittere smaak van dat bakkie pleur kon Peter niet verdragen. “Totdat ik een keer in Italië op vakantie was. We zaten in Lucca op een terrasje.” Zoals je in Spanje Paella moet eten en in Cuba een sigaar moet roken, zo moet je in Italië een espresso drinken, dacht Peter bij zichzelf. “Ik zei, nou doe maar een espresso. Toen nam ik een slokje en dacht: maar dit lust ik wel! Het smaakte een beetje als een bonbon van koffie.”
Ondertussen bestellen we een jus d’orange en Peter een koffie en cola. Bijzondere combinatie niet? “Ja, ik heb ook dorst tegelijk, haha.”
Niet lang na Peters koffievuurdoop slaat de vonk over. Hij begint zelf koffie te drinken en in 2009 opent hij samen met een compagnon een lunchroom op Terschelling, het eiland waar hij ook is opgegroeid. Het koffievirus heeft hem inmiddels helemaal gegrepen.
Wat deed je voordat je je eerste koffie dronk?
“Ik ben zes jaar lang accountmanager geweest voor een payrollbedrijf. Wel in de richting van de horeca, dus ik snapte zeker het belang van koffie.”
Door het werk bij het payrollbedrijf had Peter al een groot netwerk in de horecabranche. Inmiddels is zijn liefde voor koffie al doorontwikkeld, en raakt hij uiteindelijk zelf aan het branden. “Ik ben voor de grap wat koffie gaan branden bij vrienden die een koffiebranderij hadden. Vervolgens heb ik wat getest, en dat sloeg goed aan.”
Je leeft vast niet op alleen maar koffie. Zijn er andere dingen waar we je ’s nachts ook voor wakker kunnen maken?
“Lekker eten! Ik ben echt een ‘foodie’, alles wat met eten en drinken te maken heeft vind ik interessant.”
Wat vind je dan echt een heerlijk gerecht?
“Ik ben echt verrukt van de Thaise keuken. Daar ben ik aan verslaafd! Wat ik echt een aanrader vind is Laab kai. Dat is heel fijn gesneden kip met chilipoeder, rijst, bos-ui, koriander, munt, peper en limoen-vissaus. Dat alles bij elkaar geeft een combinatie waar je van denkt: Wauw! Het wordt lauw gegeten, dus het is een soort kipsalade.”
Je bent wel een druk man. Heb je wel tijd om te ontbijten?
“Je slaat best wel de spijker op de kop! Daar heb ik nooit tijd voor namelijk (Oh, wat erg dit!). Mijn vriendin staat altijd tien minuten eerder op dan ik om een tosti voor me te maken, zodat ze tenminste zeker weet dat ik gegeten heb ’s ochtends. Het is echt een topvrouw. Ik drink ook geen koffie; ik neem een flesje water mee en gaan. Deze vraag past eigenlijk zo goed bij mij!”
Heb je wel eens oploskoffie gedronken?
“Jawel. Maar het is geen favorietje. Dat komt meer in de buurt van het verhaal van de koffie van mijn ouders. Maar ik ben niet heel zinnig wat koffie betreft of zo, want ja koffie is geen rocket science hè?”
Peter benadrukt dat het hem niet gaat om de vaste waarden van het koffie branden: “We eindigden vorig jaar ook al als 41e in de Koffie Top 100. We serveerden volgens de regels met het verkeerde servies en we zetten op een andere manier koffie. Maar de echte koffiekenners vinden onze manier toch lekkerder.” Smaak en passie staan absoluut voorop. Nu leidt hij de klanten van DutchBeans op om ook hele goede barista’s te worden en zet hij in de zomerperiode vol in op het verkopen van koffie op festivals. Zo heeft DutchBeans een mooie samenwerking met Welcome To The Village, genaamd Koffielokaal.
Wat zijn je toekomstplannen met DutchBeans?
“Ik was laatst op bezoek bij een grote koffie-exploitant. Ik stapte daar binnen in een hele grote loods, en daar stonden allemaal pallets vol met dozen koffie, echt zo’n ‘warehouse’. Mijn collega Annemiek was mee en het eerste dat ik tegen haar zei was: ‘dit is nu echt iets wat ik nooit zou willen’. Zo’n massabedrijf, dat ben ik niet. Dan zit je als directeurtje in je kantoor alleen maar cijfertjes te bekijken.”
Maar wat dan wel? Is de top bereikt?
“Nee natuurlijk niet! Ik zal nooit helemaal tevreden zijn, maar ben heel blij als ik het aantal koffieklanten heb verdubbeld in Noord-Nederland. En dat we om het weekend een leuk festival hebben waar we lekker kunnen rock-‘n-rollen, zeg ik altijd maar. Dan staat de basis, heb ik een leuk leven en daar haal ik mijn geluk uit. Ik zet op mijn koffiemachine vaak ‘The Road To Happiness’, want daar ben ik altijd mee bezig: opzoek zijn naar geluk.”