Voor de adrenaline-junkies: klimmen

In een tijd dat we op zo ongeveer op iedere vierkante kilometer een sportschool hebben, is het een verademing om een gloednieuw klimcentrum in Leeuwarden te verwelkomen. Klimmen is een extreme sport, voor de echte avonturier en enorm veelzijdig. Bovendien is het enorm verslavend en zijn mensen bereid alles te geven voor klimmen en het avontuur. Maar is het enkel een sport of kunnen we hier spreken van een lifestyle? 

Olympische sport
Wil je als Leeuwarder klimmen? Dan ben je aangewezen op Heerenveen, Groningen of verderop in het land. Echte fanatiekelingen reizen de landsgrenzen over en klimmen ‘in het wild’. De komst van het klimcentrum is niet zo vreemd. Leeuwarden ligt centraal, heeft veel studenten en de sport is vanaf 2020 een officiële Olympische sport. Er zijn naast de sportschool natuurlijk vele andere sporten die je kunt beoefenen, maar klimmen heeft een aantal voordelen waardoor bijvoorbeeld ondergetekende er juist voor heeft gekozen. 

Klimmaatje
Ten eerste is het een workout voor je gehele lichaam. Geen spier blijft gespaard en soms heb je spierpijn op de gekste plekken. Verder is het een combinatie van cardio- en krachttraining; je conditie gaat sterk vooruit en je kracht neemt toe. Verder ben je alleen afhankelijk van je klimmaatje, die zekert je namelijk. Ga je toch alleen? Dan kun je altijd boulderen – ongezekerd klimmen tot ongeveer vier meter hoogte. Waar de sportschool nog wel eens eentonig kan zijn, is er bij klimmen voldoende afwisselingen: iedere route 

is anders. Daarnaast ben je met niets anders bezig dan zo efficiënt mogelijk boven komen. Je focust op de route, waardoor het een lichamelijk inspannend, maar mentaal ontspannende sport is. Tot slot doet iedereen het op eigen niveau. Je begint bij 3 of 4 en binnen een jaar zitje op 5c/6a. Voor de beeldvorming: topatleten klimmen in wereldkampioenschappen 9a, en het hoogst geklommen niveau is 9c en staat op naam van Tsjechische klimmer Adam Ondra. 

Yosemite
Klimmen is verslavend. Vraag rond in een klimhal en velen zullen dit beamen. Het begint allemaal met een basiscursus waarin je de belangrijkste veiligheidslessen leert en leert zekeren. Naarmate je beter wordt, groeit de ‘adrenaline rush’. Zit je rond niveau 6a? Dan is het tijd om jouw kunsten buiten te vertonen. Eén van de beroemdste plekken ter wereld is Yosemite in Californië, Verenigde Staten. Niet echt naast de deur en niet geschikt voor beginners. Gelukkig kun je dicht bij huis terecht in bijvoorbeeld Berdorf in Luxemburg, Fontainebleau in Noord-Frankrijk of Elbsandstein in Duitsland. 

Witte afdrukken
De transitie van binnen naar buiten – van de klimhal naar echte rotsen – is een behoorlijke stap. Het niveau dat je binnen klimt, zal buiten erg tegenvallen. Binnen herken je routes aan de kleur van de grepen. Buiten zie je enkel rotsen. Grepen zijn mogelijk gemarkeerd door witte afdrukken van magnesiumpoeder, maar zijn vaak slechter dan je denkt. Maar geloof me, er is niets mooier dan klimmen in de rust van de vrije natuur en letterlijk het overwinnen van een berg. Met de juiste mindset wordt je net zo goed, al dan niet beter, als binnen.

Community
De sport wordt je leven. Je wilt steeds moeilijkere routes uitklimmen, jezelf uitdagen en mooiere plekken bezoeken. Je gaat minimaal drie keer in de week naar de hal en ondertussen train je thuis aan een hangboard. Bovendien ben je elke vakantie wel op een klimhotspot, waar ook ter wereld. Alles draait om de kick en de uitdaging, het is jouw nieuwe levensstijl. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die tot extremen gaan en hun zolder tot mini gym ombouwen of in hun auto leven en van hotspot naar hotspot reizen. Hoe fanatiek je bent, is uiteindelijk aan jezelf, maar klimmen is zeker meer dan sporten. Het is een community, een avontuur en voor sommigen daadwerkelijk een lifestyle. 

Tekst: Johan Weitenberg
Foto’s: Pexels.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *