Janpier Brands is directeur van Neushoorn. Directeur van een plek waar het altijd leeft en waar altijd wat valt te beleven. Hoe ziet de werkdag van een directeur in de cultuursector eruit? Op deze vraag kregen we snel een uitgebreid antwoord, wat een soort vogelvlucht werd door de agenda van Janpier.
Voor Janpier begint het allemaal thuis, dus dat is nog een beetje privé. Maar nadat de vraag ‘Hoe ziet je normale werkdag eruit?’ is gesteld, brandt Janpier los.
“Vijf voor half 7 gaat de wekker en na de filemeldingen op Radio 1 stap ik mijn bed uit. Vervolgens ga ik naar beneden om de tafel te dekken voor het gezin. Kwart over zeven is iedereen beneden voor het ontbijt. Kwart voor acht stap ik op de fiets richting Drachten, om de bus van vijf over acht naar Leeuwarden te nemen. Even na half negen stap ik Neushoorn binnen. Tot negen uur pruts ik er nog even wat mail doorheen en vanaf negen uur start ik dan echt met de afspraken. Die afspraken gaan over van alles en nog wat.” Janpier pakt zijn agenda erbij en begint te vertellen over de afgelopen week. Een week die onder andere in het teken staat van geld. “Op dit moment zijn we bezig met financiële planning voor 2017. Deze week hebben we naast de planning ook de maandrapportage en de prognose voor het najaar doorgenomen. Bij de maandrapportage kijken we dan of het klopt, wat we er van vinden en wat voor acties we moeten ondernemen.”
Naast dat er gekeken is naar het financiële plaatje, wordt er ook teruggeblikt op de evenementen van de afgelopen tijd. Zo zijn bijvoorbeeld de recente verhuur- en zomerprogrammering geëvalueerd. De samenwerking tussen D’Drive (School voor Creatieve industrie & Pedagogisch werk, red.) en Neushoorn wordt ook met regelmaat onder de loep genomen. “Wekelijks heb ik afstemmingsoverleg met D’Drive. We willen de samenwerking zo verweven mogelijk hebben. Doormiddel van een praktijkroute doen de studenten een soort stage en volgen zij daarnaast gewone lessen. Deze samenwerking gaat wonderwel goed.” Deze week zijn veel studies weer begonnen. De nieuwe lichting studenten van de Academie voor Popcultuur krijgen een rondleiding van Janpier in Neushoorn en de nieuwe stagiairs krijgen een warm welkom. Ook het kernteam wordt niet vergeten; hun voortgang werd deze week besproken.
Naast de overleggen en afspraken met mensen binnen Neushoorn, is Janpier ook veel in gesprek met externe partijen. Hij is bijvoorbeeld in gesprek geweest met de directeur van Culturele Hoofdstad. “We hebben elkaar niet echt opgezocht, zo van: ‘Wij als Neushoorn moeten nu een programma maken voor Culturele Hoofdstad, want het komt eraan.’ Wat wij als Neushoorn doen sluit aan bij de uitgangspunten van Culturele Hoofdstad. Dat komt vroeg of laat wel bij elkaar, dat kan niet anders. De samenwerking komt nu langzaam op gang. We hebben ook nagedacht over wat er na 2018 gebeurt. Hoe verlengen we dat momentum? Hoe houden we dat vast? We zoeken elkaar daar wel in op, ik heb wel vertrouwen dat het van de grond komt.”
Ook met andere mensen van Culturele Hoofdstad is Janpier in gesprek. Zo ligt er een idee om een uitwisselingsproject op te starten tussen artiesten uit Liverpool en Leeuwarden. “Liverpool was in 2008 Culturele Hoofdstad. Zij hebben dat momentum weten vast te houden. Daar wil ik van leren, daarover wil ik in gesprek. Het is namelijk de Janpier van Liverpool gelukt om dat vast te houden. Maar het eigenlijke hoofddoel is de uitwisseling van die artiesten uit Liverpool en Leeuwarden.”
Dichter bij huis worden ook samenwerkingen in gang gezet en in stand gehouden. Een van die samenwerkingen is met Speciaalbier Café de Markies. Er is gekeken naar het komende jaar, naar de festivals en evenementen die samen worden georganiseerd. Ook in educatie en talentontwikkeling wordt samenwerking gezocht met andere organisaties. Educatie en talentontwikkeling spelen een grote rol binnen Neushoorn.
“Op 9 december organiseren wij een congres over Popeducatie. Dit doen we in samenwerking met VNPF (brancheorganisatie, red.), Friesland College, Friesland Pop en Freeze Festival. Daarnaast gaan we samen met een studente van de opleiding Docent Drama in het kader van talentontwikkeling vier openpodiumavonden organiseren. Die avonden zijn voor alle studenten die cultureel actief zijn. Iedereen die mee wil doen krijgt twintig minuten, en er zijn verder geen kwaliteitscriteria.” In het gesprek valt de term netwerken. Op de vraag of hij dit meer voor zichzelf doet of voor Neushoorn, is het antwoord kort maar krachtig: “Nee, dat doe ik echt voor Neushoorn. Ik speel in een bandje en ik heb mijn gezin, dat is echt voor mezelf.”
De rode draad in het verhaal is verbinden. Janpier gelooft daar echt in; het mooist is wanneer de losse eindjes aan elkaar geknoopt kunnen worden en dat er mooie dingen ontstaan. “Het is de kunst om met de vonk die er is wat te doen. Het gebeurt heel vaak dat je een plannetje hebt, en dat het blijft liggen. Ik heb heel veel van die losse eindjes, het is maar de vraag wat daar mee gebeurt. Dat congres, dat heb ik ooit eens geroepen en op een gegeven moment roepen een aantal mensen ‘Ik wil meedoen’. Zo vormt dat een groepje en uiteindelijk komt er wat van de grond.”
We kunnen concluderen dat Janpier best een drukke werkweek heeft. Maar wanneer neemt hij zijn rust? “Doordeweeks kom ik daar eigenlijk niet aan toe, dat zit er gewoon niet in. Dus dit gebeurt vooral thuis. Maar ook daar is de rust niet gegarandeerd. Dit weekend vieren we de verjaardag van mijn zoon en voor maandag moet ik als docent op de master Kunsteducatie in Groningen, lessen voorbereiden. Komende week speel ik met mijn band drie shows door het hele land. Het is mooi om dan bij de collega’s binnen te komen als artiest en te kijken hoe zij de zaken aanpakken. Hiervan kunnen we veel leren.”