Weet je wat ik mis? Het geluid van rauwe gitaarsolo’s in combinatie met het beeld van duizenden mensen gekleed in het zwart. Het gevoel dat in juni onze stad voor enkele dagen wat anders is dan normaal. Into The Grave maakt een groot deel uit van de ziel van Leeuwarden en we zijn enthousiast als we ons daar even helemaal kunnen laten gaan. We spreken Paul van Berlo om meer over Into The Grave te weten te komen.
Waar is het idee vandaan gekomen voor een metal feest in Leeuwarden?
“We zijn er een lange tijd mee bezig geweest. In 2009 werd bekendgemaakt dat Wâldrock, het metal festival in Burgum, zou stoppen. Ik vond het een mooie aanleiding om met een metal festival in Leeuwarden te starten.”
Hoe heb je in vredesnaam Slayer geboekt?
“Je bouwt in de loop van de jaren een naam op en je krijgt een vast plekje op de internationale festivalkalender. Zo ontstaat ook een netwerk met agenten en bezoekers. Als ze op een gegeven moment doorhebben dat je een serieuze partij bent met een serieus festival dan kun je simpelweg iedere band boeken die er is. Ik vind dat je ten minste een keer Slayer moet hebben als je een festival hebt, dus dat hebben we gedaan!”
Streaming gaat door
“We wilden vorig jaar niet voorbij laten gaan zonder er op een bepaalde manier aandacht aan te besteden. We konden niet veel, maar wat we wel konden was op een kleine schaal optredens doen en die laten streamen.”
Hoe was de perceptie van metal festivals van de inwoners van Leeuwarden in het begin in vergelijking met nu?
“Er waren al liefhebbers door het festival in Burgum, dus binnen het metal scene is de komst van Into The Grave positief ontvangen. Niet-metal liefhebbers dachten er in het begin wat sceptisch over, maar na een tijdje merken mensen dat het metalpubliek een van het liefste publiek is dat er is. Ze hebben geen problemen veroorzaakt, maar wel veel geconsumeerd. Bij iedereen heeft Into The Grave dus een heel goede naam nu. Er zijn soms drie of vier mensen die klagen, omdat zij geluidsoverlast ervaren, maar de meeste mensen vinden het leuk, want de stad wordt drukker en de ondernemers hebben er ook baat bij. Drie of vier dagen lang komen er metalheads die de winkels en terrassen druk maken en goed consumeren. Dat zorgt ook voor veel gezelligheid!”
Het effect van corona op festivals
“Het directe effect van corona is duidelijk, want Into The Grave kon niet doorgaan afgelopen jaar. Alle metal festivals konden niet doorgaan, dus bijvoorbeeld Graspop ook niet. Alles is afgelast. We zullen zien hoe het er dit jaar uit komt te zien. Het is de vraag of we in juni weer alles kunnen doen op de normale manier die we gewend zijn. Helaas zullen er ook festivals omvallen, omdat ze omzet hebben gemist.”
Heb je een boodschap die je aan het publiek van Into The Grave wilt doorgeven?
“Into To Grave blijft positief en gaat ervan uit dat het festival in 2021 door kan gaan, wellicht in aangepaste vorm. Dat op 11, 12 en 13 juni Leeuwarden zwart ziet van de festivalgangers, dat hopen we natuurlijk, maar is helaas nog niet heel realistisch! Om op de hoogte te blijven van nieuws en aankondigingen kun je het beste onze website en Facebookpagina in de gaten houden.”
Hey, Raymond hier uit Meppel. Ik ben bouwvrijwilliger bij 2 kleinere festivals, Vogelpop en Occultfest, en wij zitten net zo. Die zijn beiden alweer geschrapt voor dit jaar en ik hoop, al ben ik bang tegen beter weten in, dat we dit jaar los kunnen in Leeuwarden. Heb de kaarten nog liggen. Graag, tot snel. 🤘🍻