Het is al meer dan honderd jaar een begrip in Wirdum: familiebedrijf Hotel Eetcafé Duhoux! Vijfde generatie Jean-Louis staat samen met zijn team voor je klaar voor een lekker drankje, een goede maaltijd of een overnachting.
De opa van de opa van Jean-Louis is rond mei 1916 met het familiebedrijf gestart als slagerij en café, een combinatie die je in die tijd vaak zag. Al snel werd het bedrijf uitgebreid naar hotel en eetcafé. En zo is het bedrijf uitgegroeid tot wat het nu is.
Het keukenteam
Uitbreiden is een familietrekje, want onder de leiding van Jean-Louis heeft Duhoux er een echte wijnkamer vol Bulgaarse wijnen bijgekregen (waar binnenkort ook exclusieve Franse en Italiaanse te vinden zijn!) en is er een aantal kamers sfeervol opgeknapt.
In de afgelopen tijd is ook het eetcafé zelf opgeknapt. Dat verzorgt eindverantwoordelijke Sikko, samen met Fonger, Harry en leerling Folkert. Oftewel: het keukenteam!
“Ik werk hier al bijna zestien jaar, en met veel plezier”, vertelt Sikko. “Ik ben hier terechtgekomen via een ouderwetse advertentie in de krant. Ik las dat het hotel ’s winters op zondag dicht was. Dat sprak mij wel aan!”, vervolgt hij grappend.
Focussen op het diner
Na een sollicitatiegesprek is Sikko aangenomen om het restaurant wat meer onder de aandacht te brengen. “In die tijd leverden we nog zo’n zeventig tot honderd maaltijden per dag en was het restaurant een beetje bijzaak. Na een paar vergaderingen hebben we besloten om met de maaltijden te stoppen.”
En dat was ook de beste beslissing, vertelt Jean-Louis. “De keuken begon om negen uur met de soep en maaltijden. Die moesten om elf uur de deur uit. Daarna bereidden ze de lunch voor, samen met de maaltijden voor dezelfde avond en de volgende dag. Alles ging in één ruk door, waardoor we weinig tijd hadden voor de gasten in het bedrijf zelf.”
“We moesten ook met bijvoorbeeld allergieën rekening houden. En om dat voor zoveel mensen te doen en te focussen op het eetcafé? Voor ons was het niet meer haalbaar.”
Lokaal, ambachtelijk en vers
Doordat het team stopte met het leveren van maaltijden, kon er meer aandacht worden geschonken aan het de menukaart. Daarop vind je nu zoveel mogelijk zelfgemaakte gerechten. En daar worden zo veel mogelijk lokale en/ of streekproducten in verwerkt.
Zo komt de paling uit de Friese wateren, het gehakt voor de gehaktbal uit Wergea en komt de groenten hoofdzakelijk uit Stadstuin Techum. “Maar: als wij hier veertig of vijftig gasten in het zomerseizoen hebben? Daar kan een groentetuin helaas niet tegenop. Daarom houden we er ook een grootleverancier bij”, legt Jean-Louis uit.
Duitse gasten
En dat Duhoux kwaliteit levert: dat weten de gasten! Zo komt een aantal Duitse restaurantgasten eens in de twee maanden bij Duhoux eten. En daar zijn zowel Sikko als Jean-Louis erg blij mee, vertellen ze trots.
Op de menukaart vind je naast gerechten als een groentecurry, kabeljauw, een gerecht van de week en varkenswang ook een aantal specials. De tournedos, gebakken paling en de schnitzel verdwijnen overigens nooit van de menukaart, want dat zijn gerechten waar mensen speciaal voor terugkomen, vertelt Sikko. En dat is een prachtig compliment, sluit het duo af.
We hebben dan wel met Sikko en met Jean-Louis gesproken, maar beiden gaven aan: eigenlijk is het team van Duhoux hetgeen dat het hotel zo toegankelijk en sfeervol maakt. Daarom willen zij ook een speciaal dankwoord uitspreken voor Harry, Fonger, leerling Folkert, Sandra, Louise, Lijda, Naomi, Sanny, Janna, Anne en Lisa die ook bij het team horen.