Het is weer Pinksteren en dat betekent een extra dagje vrij

Op de vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken de Heilige Geest herdacht. Eerste en Tweede Pinksterdag vallen dit jaar op zondag 23 en maandag 24 mei. Dit zijn officiële feestdagen oftewel vrije dagen in Nederland en België.

Bij Pinksteren denken veel Nederlanders aan een extra vrije dag of Pinkpop, het driedaagse muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt in het Limburgse Landgraaf. Veel mensen gaan met Pinksteren een weekendje weg, bezoeken hun familie of houden een grote schoonmaak.

Maar hoe is Pinksteren nou eigenlijk ontstaan?

Pinksteren ontstond uit het joodse Wekenfeest. Met dat feest wordt herdacht dat God de tien geboden aan Mozes gaf op de berg Sinaï. Christenen namen de feestdag over omdat ze de overeenkomst zagen met de neerdaling van de Heilige Geest. In beide gevallen verenigden mensen zich met God.

Waarom hebben we twee pinksterdagen?

De viering van de christelijke dagen verschilde vaak flink per regio. Het was namelijk altijd gebruikelijk geweest dat de feesten meerdere dagen werden gevierd. Daarnaast vielen veel feesten, zoals Pasen en Pinksteren, altijd op een zondag. Omdat mensen op die dag sowieso al vrij waren, gunde de staat hen een extra dag. In Nederland vieren we twee pinksterdagen, maar dit is niet altijd zo geweest. In de middeleeuwen wordt er in sommige streken drie dagen Pinksteren gevierd, in andere regio’s zelfs acht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *