De laatste herfstbladeren dwarrelen van de bomen en ’s avonds is het weer vroeg donker. Het terugzetten van de klok eind oktober kondigt de wintertijd aan. Barbecues worden weer veilig opgeborgen waar ze verstoffen tot de krokusjes in het voorjaar het buitenleven weer kleur geven. Alhoewel, als het aan Raimon van All Smoke BBQ ligt is dat opbergen helemaal nergens voor nodig. Het barbecueseizoen is volgens hem altijd open. Hoe dat zit, licht hij graag even nader toe.
“Voor keramische barbecues vormt temperatuur geen belemmering,” begint Raimon zijn uitleg over winterbarbecueën. “Het maakt voor zo’n ding niet uit of het -30°C is of 24°C. De temperatuur blijft gelijkmatig en zo’n barbecue is heel gemakkelijk te beheersen. Je zet er bijvoorbeeld een gietijzeren pan op waar je cake of appeltaart in kunt bakken. Zo’n pan geeft prachtige manieren van garen. Het leuke is bovendien dat het een leven lang meegaat.” Het ideale van zo’n keramische barbecue, is dat hij gewoon zijn werk doet terwijl jij binnen rustig de wijnglazen van je gasten aanvult. “Het keramiek zorgt daarbij voor een goede vochtbalans waardoor het vlees net even wat malser is dan bij een stalen barbecue. Mensen denken vaak dat het heel next-level is, ergens is het dat ook, maar als je gaat kijken hoeveel gemak je ermee hebt is het eigenlijk makkelijker dan twaalf uren low en slow te moeten garen met iets wat minder beheersbaar is.”
Stoofpot bereiden boven open vuur
Als het weer het toelaat en je wil genieten van een sfeervolle, knisperende winteravond onder de sterrenhemel weet Raimon ook raad. “Neem een dikke kan warme chocolademelk mee en ga gezellig met elkaar rond een vuurschaal staan. Het komt net even meer tot leven dan bij een barbecue, omdat je de vlammen ziet en hoort knisperen.” Een driepoot leent zich uitstekend voor buiten koken. Je hangt je dutch oven aan een ketting in een driepoot om de lekkerste stoofpotten te bereiden. Raimon bewaakt ons ook voor de uitdagingen die dit met zich meebrengt: “Je bent wel afhankelijker van omgevingsfactoren bij koken boven open vuur, maar als je hier eenmaal handig in bent levert het de gezelligste winteravonden op. En veel mensen vinden het ook leuk om lekker te porren met vuur.” Het zijn de winteravonden die je een leven lang bij blijven. “Vaak weet je niet meer wat je op je verjaardag hebt gekregen, maar wel dat je samen boven open vuur gekookt hebt. Een beleving blijft veel beter hangen dan een tastbaar cadeau.” Voor wie nog inspiratie zoekt voor een kerstcadeau; Je vindt een divers aanbod aan BBQ-belevingen bij All Smoke BBQ. Hoe onwijs leuk is dat: een BBQ-workshop cadeau!
Meer inspiratie voor het kerstdiner
Op 6 december (en bij succes wellicht ook andere data) organiseerde Raimon een kerstmenu tasting. “We bereiden dan drie voor-, drie hoofd- en twee nagerechten. Mensen kunnen komen borrelen. Terwijl we de gerechten afmaken leggen we uit wat we hebben voorbereid. Het is een soort lopend diner. Naderhand krijgen mensen de menu’s mee naar huis en kunnen ze hun eigen drie-, vier- of vijfgangen diner samenstellen.” Een geweldige uitkomst voor de thuischef die zijn gasten dit jaar met kerst wil verwennen met culinaire hoogstandjes van de barbecue.
Dubbel feest bij All Smoke BBQ
Ben je al voorzien van een barbecue? Wellicht is de keramieken tuinkachel van Big Green Egg een mooie aanvulling op je buitenkeuken. Deze gelimiteerde oplage is speciaal ontworpen voor het vijftigjarig bestaan van Big Green Egg. We vieren bij All Smoke BBQ niet alleen het vijftigjarig bestaan van Big Green Egg, maar ook torenhoge kortingen op barbecues van The Bastard! Je ontvangt bij aanschaf een accesory box ter waarde van €250 cadeau én daarbij 20% korting op de kassaprijs! “Wat ik écht heel tof vind, is dat ik nog steeds mijn service kan leveren doordat ik óók korting op dit pakket krijg. Je krijgt er een zak premium houtskool bij én een workshop in de workshopruimte. Ik laat dan zien hoe hij werkt.”