Herrezen Kota Radja exclusiever dan ooit tevoren

Chinees Indisch Restaurant Kota Radja is uit haar as herrezen. Het restaurant, dat ruim drie jaar geleden door kortsluiting in vlammen opging, opent 9 september haar deuren.

Nooit zal Shighan Mei de dag vergeten dat Kota Radja verging tot as. ‘Het was een heftige gebeurtenis’, vertelt hij. ‘Mijn opa was het restaurant in 1964 begonnen, mijn vader stond sinds 1990 aan het roer. Ten tijde van de brand was ik ook al werkzaam binnen het restaurant. Het was een familiebedrijf waar we allemaal veel waarde aan hechtten. Dat wil je niet verloren zien gaan.’

Het zit gelukkig niet in het bloed van de familie Mei om bij de pakken neer te gaan zitten. Geen moment heeft Shighan Mei twijfel gehad: een nieuwe Kota Radja zou gerealiseerd worden op de oude plek. ‘Natuurlijk hadden we kunnen beslissen om te verhuizen naar een andere stad om daar een compleet nieuw begin te maken, maar Leeuwarden is voor ons erg vertrouwd. We zijn hier al zo lang, en kennen de stad zo goed; ik zou er moeilijk afscheid van kunnen nemen.’

Het restaurant krijgt een zeer eigentijdse look. Met strakke, rode banken, donkere tafels en moderne stoelen bekleed met een stof met Chinese letters. Daarnaast is ook de kaart flink vernieuwd. ‘Gerechten als babi pangang en fu jung hai zijn altijd te bestellen. Maar waar we vooral op in gaan zetten, zijn traditionele recepten uit China. Zoals Chinese fondue, dumplings, zelfgemaakte Pekingeend en zeevruchten. Dergelijke gerechten zijn hier in Friesland nog niet echt bekend, dat terwijl het echt zalig is.  De koks die deze gerechten verzorgen, hebben vele jaren ervaring in de Chinese keuken. Dat moet ook wel; het zijn niet de gemakkelijkste gerechten en ze moeten voor onze gasten zowel authentiek als heerlijk zijn.’

Naast dineren is het ook mogelijk om te lunchen bij Kota Radja. ‘Van 12.00 tot 15.00 uur kunnen mensen bij ons terecht voor lichte gerechten. Zo hebben we diverse bamisoepen op het menu staan. Het is een experiment; ik weet dat in de Randstad mensen graag lunchen bij een goed Chinees restaurant, dus ik hoop dat ik er de mensen in Leeuwarden ook mee van dienst kan zijn.’

Wat niet veranderd is, is de mogelijkheid om maaltijden af te halen. Een stukje voorbij de hoofdingang is de aparte afhaalingang. Mei: ‘Daarnaast kunnen wij bezorgen en kunnen wij ook de catering doen voor feesten en andere gelegenheden.’

Voor Mei is de opening van de nieuwe Kota Radja een moment waar hij lang op heeft gewacht. ‘Ik ben blij dat het nu eindelijk zover is. We hebben er met z’n allen veel zin in om datgene te doen wat wij al meer dan veertig jaar doen. Dat is: onze gasten een gezellige avond geven en voorzien van lekker eten.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *