Gezellig aanschuiven bij Unia 12

Unia 12-1

Eerlijk is eerlijk; bij het zien van een schnitzel op een menukaart loopt het water ons niet direct in de mond. Dat heeft meer te maken met de associaties die we er zelf mee hebben, dan met het gerecht an sich. Want daar is natuurlijk niets mis mee. Bij Unia 12, het knusse restaurantje aan de Uniabuurt in Leeuwarden, staat de Oostenrijkse klassieker op de kaart. En er staat nog veel meer lekkers op! Nu beginnen we wél te watertanden! Om maar eens wat te noemen: Friese turfgerookte ham met groene asperges, Leeuwarder varkenshaas met beerenburg-speksaus, Marokkaanse runderstoof, visplateau, waddensoep, kabeljauwhaas met spinazie en peccorino, gele viscurry en nog veel meer. Zou Unia 12 dan dat leuke huiskamerrestaurant zijn, waarnaar menigeen op zoek is..?

Wie bij binnenkomst even stilstaat bij het in krijt geschreven warme welkomstwoord ‘Heimwee’, leest over de liefde voor eten, dat er wordt gewerkt met lokale producten en dat iedereen welkom is, ongeacht iemands achtergrond. Hoewel de huidige uitbaters van Unia 12 deze tekst hebben ‘overgenomen’, dekt hij blijkbaar nog steeds de lading. Wij werden er blij van en voelden ons direct thuis.

Bij Unia 12 hebben ze graag dat je in klassieke stijl komt dineren. Dat betekent dat je rustig de tijd neemt om van de maaltijd te genieten. Een avondje uit. Als de beperkte ruimte het toelaat, schept gastheer Theo Oosterhof er genoegen in om de gerechten uit te serveren volgens de technieken die hij op school heeft geleerd, zoals vis fileren aan tafel. Het schenken van wijnen (ook per glas) die de gerechten goed ‘begeleiden’, geflambeerde banaan of warme kersen met vanille-ijs, natafelen met een glas mooie Schotse whisky; het hoort er allemaal bij. Bij Unia 12 is het overigens ook mogelijk om kleine porties te bestellen. Met navenante prijzen uiteraard.

Unia 12 telt 10 tafeltjes, goed voor zo’n 34 couverts. De internationale keuken is doorspekt met lokale variaties en ingrediënten die bij verschillende leveranciers worden ingekocht. Ook biedt Unia 12 ‘broodtafels’ als lunch voor groepen vanaf 10 personen. Een broodtafel bestaat uit een plateau met verschillende soorten vleesbeleg en kaas en natuurlijk meerdere ambachtelijke gebakken broodsoorten. Elke week is er een driegangen aanschuifmenu voor maar 12,- euro! Dit menu wisselt wekelijks en je kunt kiezen uit twee voor- en twee hoofdgerechten met een dessert. Of probeer het luxe viergangenmenu voor 32,50 met mooie seizoengerechten. In de loop van het seizoen zijn ook verschillende arrangementen mogelijk. Houd daarvoor de website van Unia 12 in de gaten. O ja, als je regelmatig komt eten, krijg je 12% korting op de rekening! En die korting krijg je ook als je vóór 17.45 uur bestelt, of ná 20.15 uur à la carte komt eten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *