Het festivalseizoen is weer begonnen!

En ik heb er weer zin in, dacht ik! Smûk en Smikkel, Foodhallen, Fries Foodfestival, Rrrollend Leeuwarden, De Culinaire Verleiding, Leeuwarden Culinair, Lange Tafels, Big Taste en Eten op Rolletjes (gaat dit jaar niet door). Zomaar een greep uit de vele food gerelateerde festivals in Leeuwarden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere foodfestivals in Friesland en festivals waar eten wellicht ondergeschikt is, maar wel een belangrijke plek inneemt zoals bijvoorbeeld op Welcome tot he Village. Voor de liefhebbers te gek en voor mij leuk om iedere keer weer die geweldige foodtrucks te zien.

‘Iedere keer weer die geweldige foodtrucks’ zei ik? Maar de zin schrijvende vraag ik me af welk deel van die zin nou zwaarder voor mij weegt. ‘Iedere keer weer’ of ‘die geweldige foodtrucks’? Er wordt nu zoveel georganiseerd dat ik door de bomen het bos bijna niet meer zie.
Pinksterweekend, Big Taste tegelijk met Smûk en Smikkel. Het lokale initiatief dat zonder een euro subsidie van niets een prachtig jaarlijks terugkerend lokaal evenement heeft gemaakt, krijgt nu stevige concurrentie van deze Groninger sprinkhanen. Is er al niet genoeg naar Groningen verdwenen? Maar ja, ik ben natuurlijk erg bevooroordeeld, maar ik vind dat de meeste foodfestivals doen aan winstoptimalisatie en geen oog hebben voor lokale aanbieders.

Sterker nog, eigenlijk verzwakken ze de lokale economie. Een euro kan maar één keer worden uitgegeven en als ik mocht kiezen dan toch het liefst aan een ondernemer die hier ook zijn boodschappen haalt. Want zo’n extern foodfestival is eigenlijk als een soort sprinkhanenplaag. Ze strijken neer, vreten de boel kaal en zijn weer verdwenen. Misschien staat daarom op de komende editie van Smûk en Smikkel sprinkhanen op het menu?

Een goed foodfestival in Leeuwarden moet een eigen identiteit hebben of geen vergunning krijgen! Anders is het niet te verkopen dat een karavaan uit Groningen met veelal Groningse bevriende ondernemers Leeuwarden een weekend meeneemt op hun culinaire reis, terwijl er gelijktijdig een lokaal eetfeest wordt georganiseerd. Van Smûk en Smikkel en Welcome to the Village weet ik zelf uit ervaring dat er bijzondere en vooral lokale aanbieders zijn. In de prachtige Blokhuispoort en op het festivalterrein de Groene Ster staan kwaliteit, herkomst en visie voorop. Niet iedereen met een mobiele winkel mag hier zomaar staan. Het aanbod is gevarieerd, passend bij de verwachtingen en er wordt gezamenlijk een feestje van gemaakt. Hier kan je proeven en beleven hoe goed vele lokale ondernemers eigenlijk zijn. En als bezoeker van vele foodfestivals valt mij op dat ik juist vrijwel iedere keer dezelfde tentjes tegenkom. Daarom is het misschien jammer, maar ik vind het niet erg dat Eten op Rolletjes dit jaar niet doorgaat!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *