Tegenwoordig hoef je meestal niet lang te wachten tot je huis verkocht is. Sommigen zetten hun huis op sociale media en willen hiermee de kosten van een makelaar besparen. Toch is het (ver)kopen van een huis met behulp van een makelaar zeer raadzaam en soms kan het je zelfs geld schelen.
Otto Minnema van makelaardij Factornoord vertelt waarom hij als makelaar de mensen kan ontzorgen bij het kopen en/ of verkopen van een huis: “Wij zorgen ervoor dat alles goed verloopt, van het begin tot het einde. Naast dat we er veel verstand van hebben, hebben we genoeg hulpmiddelen in huis om het proces zo goed en zo slim mogelijk te laten verlopen.”
Zelf regelen kan je geld kosten
Wat je wel ziet, is dat mensen het verkoopproces zelf willen gaan regelen. “Dit kan natuurlijk, maar je ziet dan geregeld dat ze zich gaandeweg realiseren dat er veel meer bij komt kijken. Alleen al het regelen van de vaak vele bezichtigingen en het beantwoorden van vragen vergt veel tijd. Daar moet je zin in hebben om dat naast je werk te doen. Dat wordt erg onderschat”, volgens de makelaar.
“Ik zie ook wel situaties waarin mensen flink wat geld hadden kunnen besparen als ze een makelaar in de arm hadden genomen. Mensen denken soms dat ze goedkoper uit zijn als ze alles zelf regelen, maar die verkopen hun huis dan voor een te lage prijs. Ze gaan dan te snel akkoord met een bod. Een makelaar kan in zo’n situatie even op de rem trappen zodat alles niet te snel gaat en de emotie niet de overhand neemt.”
Ontzorgen op alle gebieden
De vraag naar huizen is groter dan het aanbod. Een samenloop van omstandigheden veroorzaakt dit fenomeen. Overbieden lijkt bijna wel de norm.
“Ja, dat zie je tegenwoordig heel vaak. De prijzen zijn enorm gestegen. Als starter kan het hierdoor erg moeilijk zijn om aan een huis te komen. Heb je allebei een goede baan, dan kun je vaak nog wel een leuke woning kopen, maar met één inkomen of minder zekerheid maken velen amper kans.”
“Je kunt soms haast niet meer voorspellen wat iemand voor een woning wil betalen, maar je kunt als makelaar iemand wel begeleiden om een zo reëel mogelijk bod uit te brengen. We helpen de klant hiermee, hebben zo nodig contacten met specialisten en we zorgen ook dat het hele juridische verhaal klopt en dat er niets vergeten wordt.”
Sneeuwbaleffect
Omdat de rentes zo laag zijn, investeren mensen ook steeds meer in hun eigen huis. Op deze manier krijg je meer wooncomfort en worden huizen meer waard. Maar dat verbouwen is ook niet zomaar klaar de laatste tijd.
“Materiaal is duur en heeft een lange levertijd. Bouwbedrijven hebben het heel druk. Je bent tegenwoordig al blij dat je geholpen kunt worden. Er is in de crisisjaren te weinig nieuw gebouwd. De vraag was laag, bouwbedrijven gingen failliet, er was een grote uitstroom van vakmensen en een te lage instroom op de bouwopleidingen.”
“Omdat de visie was dat Fryslân een ontvolkingsgebied was, zijn er weinig plannen ontwikkeld door gemeenten om nieuwe wijken aan te leggen. Er zijn daarom nu te weinig kavels om huizen te bouwen. Het is een sneeuwbaleffect wat ook is ontstaan door soms politieke keuzes. Dit heeft tot gevolg dat er nu minder verhuisd wordt en minder huizen worden gebouwd, terwijl er veel vraag naar is.”
Vooral in deze tijd waarin een run op huizen aan de orde is, is het de moeite waard een makelaar in te schakelen, zodat je net even wat meer kans hebt op dat ene huis.