De tocht der tochten, hij gaat er komen. In 2020 gaat hoe dan ook de Elfstedentocht door! Althans als het aan Duurzaam Gebouwd-expert en TU Delft-professor Andy van den Dobbelsteen ligt. Technisch gezien is het mogelijk en daar is de hulp van de inwoners langs de Elfstedenroute voor nodig.
Warmtepompen en windmolens
Al 22 jaar lang wachten we op een nieuwe editie van de Elfstedentocht. In de afgelopen jaren wordt er met regelmaat geroepen dat de kans op een nieuwe tocht groot is, maar van een daadwerkelijke schaatstocht is nog niets terechtgekomen. Ondertussen valt ook te lezen dat door de opwarming van de aarde een nieuwe tocht steeds onwaarschijnlijker is. En als de natuur het ons niet gunt, dan moeten we het heft in eigen handen nemen. Vorige week liet Van den Dobbelsteen tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2019 weten dit ook daadwerkelijk te doen. Tienduizend warmtepompen in woningen en gebouwen langs de Elfstedenroute moeten warmte onttrekken aan het water. Vervolgens wekken 26 windmolens de duurzame energie op.
Ambitieus plan
Een ambitieus plan, maar wanneer provincies, gemeenten, leveranciers van all-electric concepten en installateurs de handen uit de mouwen steken, moet dit mogelijk zijn. ‘Met warmtepompen onttrekken we warmte uit het water, zoals dat nu al gebeurt met warmte die aan de lucht wordt onttrokken. In de winter kun je zo kanalen en sloten bevriezen’, licht Van den Dobbelsteen toe. Zo wordt vervolgens het Elfstedentraject de warmtebron voor de verwarming. Al zal de provincie wel aan de bak moeten om een energietransitie naar all-electric mogelijk te maken. Door verduurzaming is de Elfstedentocht in 2020 dus mogelijk. Om dit meesterplan te financieren, is er in de wintermaanden € 0,49 per dag per huishouden nodig. Maar met een grootschalige inzamelingsactie kun je jouw steentje ook bijdragen. It giet oan?
Foto: Rob C. Croes
Origineel bericht: Huis Aan Huis Leeuwarden