De woningmarkt in beweging: tips en inzichten bij de aankoop van een woning

Wat speelt er nu op de woningmarkt?

“De huizenmarkt is na een piek en een tijdelijke terugval (toen de rente ging stijgen) weer terug bij af: hoge prijzen en geregeld overbiedingen. Het is dus een echte verkopersmarkt. Vooral in de populaire, nog betaalbare klasse van rijwoningen en twee-onder-een-kappers wordt er soms om een woning gevochten, figuurlijk uiteraard. Kopers zijn wel kritisch, maar bij een woning die af is wordt vaak en best veel overboden. De vraagprijs moet dan worden gezien als een uitnodiging om een (hoger) bod te doen; een lager bod heeft vaak geen zin. Ik zie situaties waarbij echt geen redelijk verband meer bestaat tussen de vraagprijs en de prijs waarvoor de woning wordt verkocht. Overigens is dat niet altijd zo; in het hogere segment, zeg maar € 700.000,- en hoger, kan vaak nog wel onderhandeld worden. Of in situaties waarbij er veel moet gebeuren, daar heeft niet iedereen zin in. Ik zie heel kritische kijkers, soms té kritisch naar mijn mening.”

Wat zijn de oorzaken van deze overspanning?

“Allereerst een te laag bouwvolume; al jaren wordt er veel te weinig gebouwd. Er zijn veel jonge mensen op zoek naar een woning. Het aanbod is te beperkt. Daarnaast de weer dalende rente waardoor lenen wat makkelijker wordt. Dit leidt overigens vaak weer tot hogere prijzen.”

Hoe krijgen mensen meer kans op een woning?

“Door zich goed voor te bereiden. Zorg dat je je huiswerk gedaan hebt. Weet je financiële mogelijkheden zodat je vlot en met meer zekerheid een bod kunt uitbrengen op je droomwoning. Een aankoopmakelaar kan je daar natuurlijk goed bij helpen.”

Houd je als aankoopmakelaar rekening met deze ontwikkelingen in je advies naar klanten?

“Jazeker. Omdat wel gebleken is dat je meer kans hebt met een aankoopmakelaar, worden we vaak ingeschakeld. Vooral ook om te helpen met de vraag: wat is nu een reële prijs? Wat moet ik bieden? Hoe moet ik het nu aanpakken in een situatie waarin ook veel anderen de woning willen hebben?”

Heb je tips voor starters bij de aankoop van een woning?

“Kom zo goed mogelijk beslagen ten ijs. Als verkoper is het prettig om te weten hoe hoog de slagingskans is; iedereen wil immers zekerheid. Je ziet tegenwoordig ook vaak dat adviseurs verklaringen afgeven, waarbij al goed gekeken is naar wat er financieel mogelijk is. Dat geeft een stukje zekerheid. Dan is de verkoper sneller bereid om aan jou te verkopen. Je bod is een combinatie van een bedrag en de voorwaarden. Door gunstiger voorwaarden hoeft de hoogste prijs niet altijd de koper te worden; de verkoper kan dit zelf beslissen.

Iemand die kan bieden zonder financieringsvoorbehoud, heeft écht een streepje voor. In een dergelijke situatie kan ik als aankoopmakelaar vaak een scherpere prijs bedingen. Dit kun je natuurlijk alleen doen als je financiële situatie heel duidelijk is. Dit risico kan niet altijd genomen worden, vraag dit dus goed na. Kun je niet zoveel zekerheid geven, geef dan wel zoveel mogelijk informatie. Laat zien dat je hebt gesproken met een adviseur en geef eventueel de contactgegevens mee bij het doen van je bod. Zo kan de verkoopmakelaar zo nodig even bellen en horen hoe de vork in de steel zit.”

“Een aankoopmakelaar meenemen laat zien dat iemand echt bereid is te investeren in het aankooptraject. Dan weet de verkoper dat men met een serieuze kandidaat te maken heeft en dat er minder fouten gemaakt worden. Een aankoopmakelaar kijkt ook anders naar een woning dan je zelf doet.”

“Kritisch zijn is goed, maar kijk niet te veel naar die strakke afwerking. Dat kun je veranderen. Het zorgt momenteel voor forse overbiedingen, want instapklare woningen zijn zeer geliefd. De verkooptijd is vaak erg kort. Kijk ook naar zaken als ligging, indeling, wat kun je ermee? Er zijn factoren die eigenlijk veel belangrijker zijn voor je woongenot dan ‘dat je er zo in kan’. Ik heb laatst weer zo’n voorbeeld gezien: een prachtige tussenwoning waar nog maar een paar kleine afwerkingspuntjes waren, hoogstens € 5.000,-. Je merkt aan sommige mensen dat die dat geen kans geven. Die keken niet naar de mooie vrije ligging en de diepe tuin. Echt niet slim!

Een tip aan de verkoper is dus: let hier op! Maak alle kleine puntjes even af, zodat je daar geen opmerkingen over krijgt. Dat is heel belangrijk.”

“Een persoonlijk stukje erbij met de redenen waarom jij deze woning graag wilt hebben, doen veel mensen. Dit werkt ook wel goed. Doe er dan wel een leuke foto bij. Het maakt het persoonlijker.”

“Laat je niet gek maken. Als het nu niet lukt, komt er wel weer een huis langs. En soms ook nog een betere.”

Otto Minnema

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *