Als medeorganisator van initiatieven zoals ‘Straat van de Smaak’ geeft Martin van der Meulen, eigenaar van de gelijknamige groentewinkel in de Nieuwe Oosterstraat, invulling aan zijn missie. En die is om mensen bewuster te maken van het belang (meer) tijd en aandacht te geven aan het koken. Koken met échte groente, dat wil zeggen van de akkers van de boer en het liefst uit de omgeving. Groente die zich heeft geweerd tegen de elementen en gelaafd aan de zon en dus vol essentiële voedingsstoffen zitten. Voedingsstoffen die lichaam en geest zo hard nodig hebben! Bovendien is koken met echte groente ook nog eens veel lekkerder!
Maar de kwaliteit van groente en fruit zie je niet altijd aan de buitenkant. Een rijpe appel ziet er immers altijd lekker uit. Echter, appels van de ‘eerste pluk’ zijn veel smaakvoller dan van de ‘tweede pluk’. En volgens onze groenteman liggen de (goedkopere) tweede of zelfs derde pluk vaak in de supermarkten. Dit soort informatie heeft de gemiddelde consument niet. Martin van der Meulen maakt zijn klanten graag attent op dergelijke wetenswaardigheden. Niet alleen omdat hij ’t als zijn missie ziet, maar ook vanuit een enthousiasme en passie voor zijn ambacht, want zo mag je het vak van groenteman tegenwoordig wel noemen.
Uiteraard verkoopt hij in zijn winkel veel streekproducten, zoals de Rode Star aardappel en verschillende Friese peulvrucht soorten. Prachtige producten, die het waard zijn om herontdekt te worden. En die prachtig met elkaar gecombineerd kunnen worden. Van verse tuinbonen, gerookt buikspek en grove mosterd maak je een gerecht waar je je vingers bij opeet. En de belangrijkste ingrediënten komen allemaal van de grond waarop je loopt.
Met deze filosofie blijft Van der Meulen aan de weg timmeren. Met een prachtige groentewinkel, maar ook met een webshop, bezorgservice en heel veel leveringen ‘achter de schermen’. Gelukkig bestaat ie nog, de échte groenteman die staat voor zijn product!