Cynthia van der Veen: de kracht van aanraking

Cynthia van der Veen, ooit begonnen als verpleegkundige in Leeuwarden, heeft haar weg gevonden in massage en reiki. Deze verandering lijkt misschien verrassend, maar voor haar sloot hij precies aan bij wat ze altijd al wilde: mensen helpen, maar dan op haar eigen manier. In haar praktijk in Leeuwarden doet Cynthia wat ze het beste doet. Ze luistert, ze helpt en ze heelt.

“Na de geboorte van mijn jongste voelde ik me behoorlijk uitgeput en gestrest, echt niet op mijn best”, vertelt Cynthia. Ze ontdekte de kracht van aanraking toen ze zelf voor een massage ging. “Toen ik eenmaal zelf op een massagetafel lag, besefte ik hoe belangrijk het is om je af en toe even helemaal te kunnen ontspannen.”

Die ervaring leerde haar veel over de waarde van fysiek contact. Niet als een luxe, maar als een noodzaak voor ons welzijn. “We zijn vaak niet meer in de basis verbonden. Over sommige delen van ons lichaam zijn we onzeker. Die delen van ons lichaam zijn we dan onbewust aan het afstoten.” Cynthia markeert het belang van het herstellen van deze verbinding: “Door je hele lichaam weer te verbinden en te voelen, bouwt dat vertrouwen weer op.” Dit inzicht motiveerde haar om anderen te helpen met massage en reiki.

Reiki

Cynthia gebruikt reiki als onderdeel van haar aanpak om het fysieke en emotionele welzijn van haar cliënten te ondersteunen. Reiki is een Japanse techniek voor stressvermindering en heling, gebaseerd op het doorgeven van universele energie via aanraking, met als doel het welzijn te verbeteren. Het woord “reiki” is samengesteld uit twee Japanse woorden: “Rei”, wat “universele” betekent, en “Ki”, wat “levensenergie” betekent.

Zelfwegcijfering: “Een veelvoorkomend patroon”

Cynthia reflecteerde op de ervaring van een cliënt die zichzelf voortdurend op de laatste plaats zette, een thema dat vaker voorkomt in haar praktijk. “Er was iemand die zichzelf altijd op de laatste plaats zette, die altijd klaarstond voor anderen.”

“Dit patroon was zo ingebakken dat ze zichzelf niet eens meer zag staan. En dat is iets wat ik vaker zie, vooral bij vrouwen. Ze zijn zo gewend om voor anderen te zorgen dat ze zichzelf volledig vergeten. Dan staan ze altijd “aan”, nooit echt in staat om te ontspannen of zelf zorg te ontvangen. Elke vorm van aanraking wordt dan bijna te veel voor ze.”

In haar aanpak om dergelijke patronen van zelfwegcijfering te doorbreken, creëert Cynthia een veilige en ondersteunende omgeving waarin haar cliënten leren om zichzelf prioriteit te geven. “Mijn doel is om hen te helpen inzien dat zelfzorg geen egoïsme is, maar een essentiële stap naar een gezonder en gelukkiger leven”, zegt Cynthia.

Cupping

Naast reiki en massage is cupping ook onderdeel van haar behandelaanbod. “Cupping wordt gebruikt om het bindweefsel los te maken, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen met diepe spierspanningen of verklevingen”, vertelt Cynthia. Deze behandeling is goed voor de ontgifting en stimulatie van de bloedcirculatie in het behandelde gebied.

“Deze techniek heeft niet alleen fysieke voordelen, zoals het verlichten van pijn en het verbeteren van de bloedcirculatie, maar kan ook helpen bij het loslaten van emotionele blokkades.”

Ze erkent dat sommige delen van het lichaam, waaronder de buik, bijzonder gevoelig zijn voor aanraking en dat mensen vaak onzekerheden hebben over deze gebieden. Door deze gebieden voorzichtig en met zorg te behandelen, streeft Cynthia ernaar het lichaamsbewustzijn en de zelfacceptatie van haar cliënten te vergroten.

Feminine massage

Cynthia biedt ook een speciale feminine massage aan, gericht op het bekkengebied. “Dit is een belangrijk onderdeel van het helingsproces voor vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag.”

Door zich te richten op het bekkengebied, biedt deze massage een optie voor vrouwen om weer verbinding te maken met een deel van hun lichaam dat vaak geassocieerd wordt met trauma of ongemak.

Grenzen stellen

Cynthia deelt dat ze te maken heeft gehad met ongewenste verzoeken, voornamelijk van mannen, die de professionele handelingen van massage met een zogenaamde “happy ending” verwachtten.

“Ik heb vaak berichtjes ontvangen op Facebook van mannen die vroegen of ik ook aan happy endings deed.” Ze merkt op dat ze hierdoor zeer selectief is geworden in wie ze accepteert als cliënt en duidelijk communiceert dat haar diensten strikt professioneel en gericht zijn op het welzijn van beide partijen. Dit heeft haar ertoe geleid voornamelijk met vrouwen te werken, om een veilige en comfortabele omgeving voor haar cliënten en haarzelf te waarborgen.

Toekomstplannen

Cynthia heeft als toekomstplan haar diensten te verbreden door het introduceren van groepssessies vanaf juni dit jaar. Deze sessies zijn gericht op zelfontdekking en zelfontwikkeling binnen een groepsdynamiek.

Haar doel is het creëren van een ondersteunende gemeenschap waar mensen zich veilig voelen om zich open te stellen, te delen en samen te werken aan hun persoonlijke en gezamenlijke helingsprocessen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *