Cultuur? Daar hebben we geen geld voor in Leeuwarden

Een jaar zonder het rauwe geluid van Into The Grave. Een jaar zonder het rammende bas van Psy-Fi. Een jaar met minder buitenlandse toeristen die we met open armen verwelkomen in ons kleurrijke Ljouwert. Door Covid-19 is dit een stil jaar. Misschien hadden we die stilte nodig, maar hoelang zal deze stilte doorgaan?

De zwarte realiteit

Op dit moment heeft de cultuursector in Nederland het zwaar. In Leeuwarden hebben de De Harmonie en Neushoorn een geldtekort. Er zullen meer concerten in de volgende maanden plaatsvinden, maar Covid-19 heeft een negatief effect op deze bedrijven. Als er een concert plaatsvindt, mogen er maar een beperkt aantal mensen naar binnen, iedereen moet zittend naar het concert kijken en je mag niet meezingen. In deze Covid-19 wereld, is dit het nieuwe normaal.

Niet alleen de podia, maar ook de nachtclubs bevinden zich in een moeilijke positie. Volgens de overheid mogen zwembaden, recreatieparken, jachthavens en sportscholen open, maar discotheken en nachtclubs moeten voorlopig dicht blijven. Deze locaties leiden naar verwachting tot meer besmettingen, door de hoeveelheid jongeren die hier naartoe gaan. Deze groep had namelijk rond de zomer een piek met het meest aantal besmettingen.

Geldtekort, maar we blijven positief

Kan Leeuwarden zich zonder de jeugd, zonder uitgaanpubliek, nog steeds de Cultuurstad van Europa noemen? Is dit nog steeds een geschikte stad voor toekomstige ondernemers en een plek waar je dromen werkelijkheid worden?

Blijkbaar nee, want er is een geldtekort.

Toch is de gemeente Leeuwarden positief over de toekomst. De gemeenteraad heeft beslist om in de komende jaren extra geld te geven aan onder andere Neushoorn, De Harmonie en DBieb. Maar er is zeker nog stress over geld. Volgens Oeds Westerhof, de eigenaar van ‘Common Ground Common Sense’, een startup van ervaren culturele managers en consultants, moet de discussie zijn hoe deze plekken efficiënter gebruikt kunnen worden. Dit vertelt hij weten aan Omrop Fryslân. In de laatste jaren heeft Leeuwarden als cultuurstad veel bereikt, maar er moet in de cultuur meer geïnvesteerd worden door de gemeente, want mensen blijven in de stad voor de cultuur. Maar hoe zal de cultuur van Leeuwarden door dit geldtekort in vijf jaar eruitzien?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *