Het is een heet hangijzer… winkelopeningstijden. In Leeuwarden dan, want daar wil de raad de tijden verruimen. Waar in wereldsteden als Amsterdam en Rotterdam de winkels al lang veel ruimere openingstijden kennen, is dat hier nog niet het geval. Wij willen natuurlijk ook een wereldstad zijn dus we kunnen niet achterblijven. Maar zijn wij daar wel een geschikte stad voor? Zijn we niet te klein? Gaat het niet ten koste van de gezelligheid in onze historische binnenstad? En zit de consument er nu daadwerkelijk op te wachten?
Ik hoor meteen allemaal antwoorden zonder dat er misschien goed over nagedacht is. Natuurlijk is Leeuwarden geschikt en niet te klein; we kunnen toch ook ‘CH2018’ zijn en ‘Serious Request’ en ‘The Passion’ organiseren? Dat brengt juist alleen maar extra gezelligheid met zich mee! En of de consument het wil? Wat moeten ze anders doen op zondag? Leuk toch, geld uitgeven en doelloos in de stad rondlopen?
Zelf denk ik
er anders over en niet alleen vanuit het oogpunt van Greetje de ondernemer. Ik
ben ook consument in eigen stad en ik vind het heel irritant als ik iets wil
kopen, maar niet weet hoe laat een winkel open is. De structuur is weg. Vroeger
wist je: op maandagmorgen hoef je niet de stad in, want alles is gesloten.
Tegenwoordig is het maar gokken, want de ene winkelier doet dit en de ander
dat.
In mijn puberjaren kon je op donderdagavond over de koppen lopen op de Nieuwestad.
Hoe gezellig was dat? Als ik nu op donderdag na zessen toevallig eens in het
centrum ben is het een troosteloze boel.
Als ondernemer heb ik dat gemerkt rond de Kerst. Waar tien jaar geleden de bestellingen in de dagen voor dit feest op ieder vrij plekje stonden, komen de mensen nu veel meer verspreid, omdat we meer openingsuren hebben. De feestelijke sfeer van toen is mede daardoor jammer genoeg verdwenen.
De consument heeft echt geen euro meer in zijn portemonnee. Dus als ie op is, is ie op. Om nou te zeggen dat de winkels langer open moeten, omdat we anders de omzet aan de internetwinkels verliezen… daar geloof ik niet in. Zeg nou zelf: als jij vanuit je luie stoel een leuke trui in een webwinkel ziet, denk je niet bij jezelf dat je die trui wel even in de stad kunt gaan halen, omdat de winkels daar toch open zijn. Dus voor de ondernemer geldt dat de omzet per uur daalt ten opzichte van jaren geleden, maar de kosten per uur stijgen, want een winkel open zonder gebruik van elektra en personeel wordt een beetje lastig.
Tot slot vraag ik mij af of we als Nederlander echt niets leukers kunnen verzinnen dan winkelen. Toen ik een kleine meid was deden we spelletjes op zondag. Of we gingen met z’n allen naar het bos. Het museum. We luisterden naar de radio. We deden gewoon dingen, met elkaar. Dat was pas kwaliteit van leven. Oog voor een ander en samen eten, samen lachen, samen huilen.
Dus ja… zeg het maar. Het blijft een kwestie van voor- en tegenstanders, maar luisteren kan zoveel zeggen. We leven in een vrij land en dat moet zo blijven, want daarin is Nederland uniek. Maar misschien kan vrijheid ook betekenen om iets bewust niet te doen.
Ik wil wel de winkel in maar als de winkelier vervolgens zegt dat ik dat alleen online kan kopen, dan zit er voor mij niets anders op dan alles maar online te kopen. Dus nee voor mij geen ruimere openingstijden.
Mee eens Greetje! Er moet gewoon duidelijkheid zijn, want dan pas krijg je omzet in je winkel. De binnenstad hoeft echt niet dagelijks op avond open, aangezien 1 koopavond al niet veel bijzonders is. Daar komt bij dat dan ook echt niet alle winkels open zullen zijn, en dus komt er niemand naar de stad en kost het alleen maar geld…….
Van mij hoeft die uitbreiding echt niet. Als Kerst vroeger op een maandag en dinsdag viel, had je zaterdags om 5 uur al je boodschappen binnen of anders maar niet. Het was een kwestie van plannen. Dat hoefde dit jaar echt niet met winkrls zelfs open op 1e kerstdag… maar het speciale van die dagen gaat er zo ook af- het worden ‘gewone dagen’ Jammer.
Een ‘winkelvrije dag’ geeft iedereen even rust. Even geen boodschappen doen, evrn geen geld uitgeven en even niet werken hoeven. Het is juist zo mooi dat we dat rustmoment geregeld hadden- dat zondag een vrije dag voor iedereen was. Een rustpunt. We hunkeren met zn allen naar rust in deze haastige maatschappij, nou dan kunnen we die ‘winkelvrije dag’ toch mooi aan iedereen aanbieden? Iig zondags de winkels dicht.