Veiligheid. Een woord met een breed begrip, want waar denk jij aan bij het woord ‘veilig’? Brandveiligheid in je huis? Veilig kunnen oversteken? Veilig boodschappen kunnen doen? Je veilig voelen op je woonplek en er niet bang voor zijn dat er wordt ingebroken als je niet thuis bent? Veilig over straat kunnen lopen met je hond zonder dat iemand je iets aandoet? Of leven in een veilig en beschermd land waar geen gekke virussen voorkomen?
De afgelopen tijd werden we maar weer eens met de neus op de feiten gedrukt; verkeersongelukken, grote branden, inbraken, winkeldiefstallen, berovingen en een moord… het gebeurde allemaal in onze directe nabijheid. Kunnen we dat ooit voorkomen? Nee. Daar geloof ik niet in, maar we kunnen samen wél werken aan een betere veiligheid. Dat gebeurt op de achtergrond, daar waar jij en ik het niet zien.
Zo zit ik in de werkgroep “Keurmerk Veilig Ondernemen”. Deze groep bestaat uit ondernemers, brandweer, politie, beveiligers en ambtenaren van de Gemeente Leeuwarden. Samen proberen we knelpunten te signaleren en op te lossen zodat we eraan bijdragen dat inwoners en bezoekers van Leeuwarden zich veiliger voelen.
Twee keer per jaar lopen we een ‘schouw’, door het winkelgebied van onze stad. Afgelopen keer liep er ook een mindervalide persoon mee. Heel verhelderend. Is het je wel eens opgevallen hoeveel afval overal ligt? Wij zien het, maar een blinde niet en die struikelt erover. Bouwers die een gat in de grond maken en het afzetten met enkel een lintje: de blindenstok gaat onder het lintje door en ‘whoop!’ de blinde gaat erachteraan. We signaleren scheefliggende tegels en kapotte verlichting, nooduitgangen die geblokkeerd zijn, reclameborden die daar staan waar het niet hoort en krapte of overschot aan fietsenstallingen.
Dan het ‘Shared Space’… Het kan heel goed werken als iedereen zich aan de regels houdt, want als je denkt dat die er niet zijn in dit soort gebieden dan heb je het mis. Rechts gaat gewoon voor en voetgangers dienen over te steken bij de voetgangersoversteekplaats net als fietsers op de oversteekplaats voor tweewielers, maar het blijkt dat we maar wat doen. We kijken amper naar elkaar om en er is maar één regel en dat is het recht van de sterkste.
Soms is het maar goed dat we niet weten wat er allemaal om ons heen gebeurt, want blij word je daar niet van en een gevoel van veiligheid overvalt je allerminst. Maar als iedereen nu eens zijn steentje bijdraagt door mankementen en verdachte situaties te melden bij de daarvoor bedoelde instanties en denkt aan ‘jij’ in plaats van ‘ik’. Dan wordt onze leefomgeving heel misschien een stukje veiliger.
(Melden kan via de 14058, 0900-8844, in spoedgevallen via 112 en via de buitenbeterapp)