Chef gastvrijheid

Het gevoel welkom te zijn, is iets bijzonders. Het vraagt weinig om iemand dit gevoel te geven: een vriendelijke blik, een klein gebaar, of een behulpzaam woord kunnen al genoeg zijn. In een vreemde stad aangekomen, zoals Leeuwarden, kan zelfs iets eenvoudigs als iemand de weg wijzen een wereld van verschil maken. Er zijn veel plekken waar je even moet wennen, maar met een hartelijke ontvangst voelt elke stad direct een beetje als thuis.

Ik zou er best mijn werk van willen maken om mensen dat welkom te geven. Het lijkt me geweldig om bij het station van Leeuwarden te staan en reizigers te helpen die wat onwennig om zich heen kijken. Ik zou de “Chef Welkom” kunnen worden, degene die met open armen mensen begroet en hen wegwijs maakt in onze prachtige stad.

Natuurlijk moet ik er dan ook goed uitzien. Geen clownskostuum, maar een stijlvol blauw pak met subtiele gele details, de kleuren van Leeuwarden. Misschien met een klein gouden leeuwtje op de revers en blauwe schoenen met gele veters. Zo ziet iedereen meteen dat ik officieel de gastheer van de stad ben.

Nog mooier zou zijn als ik een bon mag uitdelen namens de gemeente en de horeca. Een gratis kop koffie met een plak traditionele sûkerbôlle voor elke bezoeker. Dan weet je zeker dat je welkom bent in Leeuwarden! En wie zich dan nog steeds niet welkom voelt, die mag wat mij betreft weer terug naar het westen.

Natuurlijk zal dit ook een aantrekkingskracht hebben op de minderbedeelden. Misschien komen de daklozen dagelijks langs voor hun gratis kop koffie. Nou en? Ook zij zijn hier welkom. Het is juist mooi om te laten zien dat Leeuwarden een stad is die openstaat voor iedereen, zonder onderscheid.

Maar als ik eerlijk ben, vrees ik dat ik niet de beste zou zijn in deze baan. Ik zou namelijk iedereen dezelfde kant op sturen: naar de Blokhuispoort. Dit historische gebouw heeft zoveel betekenis. Hier vond een van de meest gedurfde verzetsdaden uit de Tweede Wereldoorlog plaats, waarbij 51 gevangenen op een geweldloze manier werden bevrijd uit de handen van de nazi’s. Dit verhaal is voor mij een van de belangrijkste momenten in de Friese geschiedenis. Iedereen moet dat weten!

Dus wanneer iemand me de weg zou vragen naar het winkelcentrum, zou ik ze toch eerst langs de Blokhuispoort sturen. Een moment van bezinning op moed en mensenrechten, en dan kunnen ze daarna lekker gaan shoppen in het centrum van Leeuwarden.

Zo stel ik me mijn droombaan voor. Welkom in Leeuwarden, welkom in een stad vol geschiedenis en gastvrijheid!

Ate de Jong

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *