In 1994 opende de Italiaanse Leeuwarder Vittorio een broodjeszaak aan de Voorstreek. Het waren hoogtijdagen voor broodjeszaken die steeds vaker ‘croissanterie’ werden genoemd. Lunchrooms serveerden het maanvormige broodje uit Frankrijk, dat daar overigens alleen ’s ochtends wordt gegeten, met allerlei vormen van beleg. Tja, dat vinden wij Nederlanders lekker. We blijven tenslotte het volk van de boterham. De croissanteries schoten als paddenstoelen uit de grond. Vittorio was vanaf het begin een succes.
Nu, 21 jaar later, is Vittorio een begrip in Leeuwarden, en ze noemen zichzelf nog steeds ‘croissanterie’. Prima, want je hier (nog steeds) uitstekend lunchen. Naast croissants, zijn er natuurlijk tal van andere smakelijke broodjes om uit te kiezn: Italiaanse bollen, Waldkorn bollen, stokbroodjes, petit pains, ze hebben van alles. En uiteraard laat je die rijkelijk beleggen met bijvoorbeeld ‘clown power’, salmone, gyros, oude kaas, osseworst, of een van de favorieten: ‘San Marco’, met pastrami, mozzarella, ananas, Italiaanse kruiden en pepersaus. Ook handig om te weten: het speciale ‘Colazione Vittorio’ ontbijt: koffie of thee, verse jus, belegde petit pain en een knapperig croissantje voor slechts 5,95. Kijk, da’s lekker wakker worden! Heb je liever iets iets zonder brood? Geen probleem, dan bestel je bijvoorbeeld een soep en een salade. Ook een prima lunch. Vittorio heeft salades met kip of met tonijn voor je en zeker vier verschillende soepen.
Als je geluk hebt schijnt het zonnetje en staan de stoelen buiten. Loop je toevallig op de Voorstreek? Stop dan even met wat je aan het doen bent, ga lekker zitten. Bestel een kopje koffie met wat lekkers en sla een krantje open. Gun jezelf een halfuurtje en vervolg je weg weer. Daar zijn croissanteries toch voor bedoeld?
Wist je dat…
…de kipfer wordt beschouwd als de voorloper van de croissant? Rond het ontstaan van de croissant bestaan de nodige legenden. Zo zou de kipferl zijn ontstaan tijdens de belegering van Wenen in 1683. Volgens de overlevering groeven de Ottomanen een tunnel onder de stad, die uit kwam bij een bakkerij. De bakkers, die al vroeg aan het werk waren, sloegen alarm waardoor de aanval werd afgeslagen. Als overwinningssymbool werd een halvemaanvormig broodje gebakken.
…het verhaal gaat dat de kipferl in Frankrijk geïntroduceerd werd door Marie Antoinette van Oostenrijk? Nadat ze was uitgehuwelijkt aan Lodewijk de Zestiende miste ze de Oostenrijkse broodjes zo, dat ze een kok uit Wenen liet overkomen.
…dat tijdens een opstand bij het Kasteel van Versailles croissants werden uitgedeeld om de mensen rustig te krijgen? Zo kwam het volk voor het eerst in aanraking met dit broodje. Om deze reden wordt de Franse nationale feestdag soms ook wel de Dag van de croissant genoemd.