Breien!

Ontdek de kunst van het breien! Stap de tentoonstelling binnen en laat je onderdompelen in een sprookjeswereld die bol staat van het breiwerk. Floddermutsen van ragfijn kantbreiwerk en bonte retrotruien uit de jaren 80, maar ook de trui van Sarah Lund uit de serie The Killing en het allernieuwste design. Verrassende kleding van jonge, populaire modeontwerpers als Bas Kosters en Stephen West toont hoe breien de mode nog steeds vernieuwt. En bizarre gebreide installaties van internationale kunstenaars laten je zien dat breien totale vrijheid in creatie biedt. Krijg je bij het zien van al dat breiwerk jeukende handen? Dan kun je gezellig een naaldje meebreien in de tentoonstelling. Breien! is te zien tot en met 28 augustus 2016.

Werk je graag lekker mindful aan een sjaal of ben je juist een wildbreier? Geroutineerd in de techniek, beginner of er nog niet aan toegekomen om de breipennen op te pakken? Hoe dan ook, Breien! laat je versteld staan over de veelzijdigheid van het ambacht. De bijzondere textielcollectie van het Fries Museum vormt de basis voor de tentoonstelling. Daarnaast haalt het museum een aantal spectaculaire bruiklenen naar Leeuwarden.

Een volledig gebreide ruimte, de geschiedenis van het breien verbeeld in kijkkastjes en een sprookjeswereld met een eclectische mix van breikunst en bijzondere installaties: elke zaal is een nieuwe verrassing! De tentoonstelling dompelt je onder in de wondere wereld van het breien. Soms zelfs letterlijk, want in ‘City of Stitches’ van de Deense kunstenares Isabel Berglund, word je onderdeel van een volledig handgebreide ruimte. Je kunt ingebreide kledingstukken aantrekken en opgaan in het werk.

Twaalf kijkkasten geven je een kijkje in de geschiedenis van het breien. Elk kastje toont een belangrijk collectiestuk in een gebreide historische setting. Zo wordt een maliënhandschoen (een ‘gebreide’ ijzeren handschoen behorend bij een harnas) gepresenteerd in een landschap van gebreide bomen met een middeleeuws kasteel. En staat de oudste breischede (een hulpmiddel om sneller te breien) van professioneel houtsnijwerk uit 1588, in een kousenwinkel.

Ook laat de tentoonstelling zien dat breien met de tijd meebeweegt. Patronen ontwikkelen en typeren stijlen en groepen mensen. Denk bijvoorbeeld aan Noorse wollen handschoenen en nostalgische visserstruien. De media spelen hierin ook een belangrijke rol: Herinner je de ‘Starsky & Hutch-vesten’? En hoe er een paar jaar geleden een hype ontstond rond de truien van Sarah Lund uit de serie ‘The Killing’?

“Het Fries Museum is erin geslaagd een stoffig uitgangspunt als breien te vertalen naar een originele tentoonstelling… In de grote zaal is ontwerper Meulendijks helemaal losgegaan: die is vormgegeven als een sprookjesbos… De trui van Sarah Lund en een wolf van mensenhaar, het Fries Museum laat zien dat breien behoorlijk hot is.” – De Volkskrant

Bron: friesmuseum.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *