Aan het begin van de Nieuwe Oosterstraat kan je bij Slagerij Velstra al ruim honderd jaar terecht voor een goed stukje vlees. De goedlachse Jack Melein zwaait hier al sinds 1985 de scepter en behalve koelvitrines vol verleidelijke vleeswaren en overheerlijke specials, word je hier ook zeer vriendelijk geholpen door het vakkundige personeel. Doordat Jack de boeren persoonlijk kent, weet uit welk slachthuis zijn vlees komt en dierenwelzijn vanaf het begin af aan als prioriteit heeft, lukt het Jack om al ruim veertig jaar zijn klanten het beste stukje vlees voor te schotelen.
Jack Melein is een rasechte slager. Begonnen als knecht, omdat hij werk nodig had, heeft hij het slagersvak in de praktijk geleerd. Het mooiste aan het vak? ‘Je maakt een mooi product waar je mensen blij mee maakt’, vertelt Jack aan ons. ‘En je gaat met mensen om, dat menselijke contact is heel belangrijk. Het is niet alleen maar begroeten en inpakken, maar ook het praatje eromheen. De persoon leren kennen is heel belangrijk. Als iemand vertelt dat ze afgelopen weekend oma is geworden, moet je de volgende keer ook even vragen hoe het nu met de kleinkinderen gaat. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze betrokken zijn bij de zaak en dat ze gewaardeerd worden.’
‘Vertrouwen in elkaar’
Behalve persoonlijke interesse hecht de slager ook veel waarde aan goed luisteren naar wat een klant wil. ‘Sommige klanten komen met een recept aanzetten waar een bepaald stukje vlees bij hoort. Als ik dan bijvoorbeeld een andere vleessoort aanraadt, luisteren negen van de tien klanten ook. Ik heb klanten die hier al veertig jaar komen en je moet vertrouwen in elkaar hebben. Dat ik het beste met de klant voor heb, omdat ik een lekker stukje vlees op tafel wil hebben.’
Een nieuw gezicht
Vanaf september is er een nieuw gezicht in de slagerij te vinden: Marije. ‘Ze komt oorspronkelijk uit Leeuwarden en wilde graag terug’, vertelt Jack. ‘Ik raakte aan de praat met haar zus, die hier klant is, en van het een kwam het ander. Ik was op zoek naar nieuw personeel, dus dat kwam heel goed uit. Ze heeft een middagje meegewerkt en dat klikte heel goed.’ Nieuw personeel brengt ook vernieuwing met zich mee. Wie denkt dat slagersproducten door het hele land gelijk zijn, komt bedrogen uit. ‘In het westen lopen ze met productontwikkeling vaak een beetje voorop’, legt Jack uit. ‘Onze specials zijn hier dan weer nieuw, maar als ik met mijn westerse collega’s praat, zeggen ze dat ze die al kennen.’
Alhoewel de slager al jarenlang ervaring heeft, peinst hij er niet over om met pensioen te gaan. ‘Nee joh, nog lang niet. Ik vind het nog veel te mooi’, vertelt Jack lachend. ‘Ik ga nog elke dag met plezier naar mijn werk toe. En jonge mensen houden je jong he? Het is niet de bedoeling dat ik nog 43 jaar aan de slag ga, maar een aantal jaar wil ik het nog wel volhouden.’