Besmet door het kamado-virus, een bijzonder virus waarbij men plots een fantastisch uitziende barbecue koopt om er de meest spectaculaire gerechten op te bereiden, liepen we All Smoke BBQ in. Een winkel die je vindt door je neus te volgen.
Want het staat er niet alleen vol met prachtige barbecues, er wordt ook gekookt. In gesprek met Raimon van ’t Hek komen we erachter waarom dit dé snoepwinkel is voor elke barbecue liefhebber.
Meer dan een winkel
Dat het hier anders aan toegaat dan in een tuinwinkel is direct duidelijk. Raimon ligt toe: “Er zijn genoeg winkels waar je bbq’s kunt kopen, maar wat ik heel tof vind is dat ik mensen extra service kan bieden. Als je hier een bbq koopt dan kom ik hem persoonlijk gemonteerd leveren en krijg je er een gratis workshop van mij bij.”
In de winkel staan kamado’s van The Bastard, Kamado Joe en Big Green Egg. Ook zijn er smokers, palletbarbecues, vuurkorven waar je op kunt koken en natuurlijk de normale bbq.
Het stopt niet bij de barbecues. De muur hangt vol met accessoires. Er is een mooi bierassortiment, verschillende soorten houtskool en een bijzondere collectie (hete) sauzen en rubs.
In de koeling ligt vlees van Beimer. “Ik zie klanten bijna wekelijks terugkomen. Dit is een one-stop BBQ shop”, vertelt de trotse eigenaar.
Kamado
Raimon legt enthousiast uit wat er zo bijzonder is aan een kamado: “Het is veel meer dan een barbecue, het is een verlengstuk van je keuken. Keramiek houdt veel warmte vast. Daardoor maakt het niet uit hoe warm het buiten is en kun je hem het hele jaar door gebruiken.”
“Je kunt de temperatuur heel goed beheersen. Bij lage temperatuur kun je lang doorstoken. Zo maak je gerechten als pulled pork en briskets. In het najaar zie je dat er vaak gebruik wordt gemaakt van een Dutch Oven, een gietijzeren pan die je in de barbecue kan zetten. Maar je kan er ook fantastisch pizza’s op bakken met een pizzasteen. Je hebt vaak levenslange garantie. Daardoor zijn mensen bereid om er in te investeren.”
Van je passie je beroep maken
De barbecue-winkel aan de Zwettestraat bestaat nu iets langer dan een jaar. De liefde voor kamado’s begon bij Raimon bij zijn vorige werkgever waar hij als vleesspecialist demo’s gaf op de barbecue.
“Na veel zeuren mocht ik een kamado gebruiken. Toen ik het verschil proefde tussen een normale barbecue en een kamado was ik verkocht.” Hij schafte er zelf één aan en begon meteen te experimenteren. Geen wonder dat hij later aangenomen werd om demo’s voor The Bastard te geven. Toch liep het anders, verklaart Raimon.
“Ik had in januari 2020 net mijn set opgehaald. Toen brak corona uit en kon ik nog maar één demo geven. Daar kwam toch een verkoop uit. Omdat de winkel niet het model had dat de klant wilde mocht ik hem zelf leveren. Ik heb toen afgesproken hem gemonteerd af te leveren. Zo is het balletje langzaam gaan rollen.”
Workshops
Raimon geeft wekelijks wel een basis cursus aan klanten om hun zojuist aangeschafte barbecue optimaal te kunnen gebruiken. Die cursus wordt soms ook wel eens gevolgd voordat klanten een barbecue kopen.
“Om eerst even te testen of het wel wat voor ze is”, legt de eigenaar uit. “Ik heb ook verschillende masterclasses, zoals een pizzamasterclass waar op verschillende manieren pizza wordt gebakken. Of de masterclass vlees.”
Besmettelijk
Gevaarlijk is het virus niet, wel besmettelijk. Raimon vertelt: “Een klant kwam bij de officiële opening binnenlopen en was meteen verliefd. Een paar dagen later kocht hij een kamado. Zijn vriendin snapte niet waarom hij zo’n ding wilde hebben, want hij kon niet koken. Hij is gaan experimenteren en maakt nu echt lekkere dingen.”