Friesland is de culinaire schatkamer van Nederland, qua voedsel is bijna alles te vinden in onze mooie provincie. Vandaag een lofrede over een van de mooiste dieren uit onze provincie, de Ree. De reegeit mag vanaf januari geschoten worden en de reebok in de zomer. Afschot van dit magnifieke dier is nodig, het heeft geen natuurlijke vijanden en zonder afschot komen er veel verkeersongelukken voor met puberende reebokken die uitgestoten zijn in de roedel. Zij razen als dwaze tieners door ons landschap en denken niet na voordat zij de weg oversteken.
Het nobele dier volgt een gevarieerd dieet, het is geen grazer zoals de koe of het hert, de ree besteed zijn dag met verorberen van besjes, noten, boomschors, eikels, gras, blaadjes, twijgjes, paddenstoelen en bloemen. Dankzij haar eetgedrag levert dit prachtig elegant vlees op, mager vlees met fijne structuur, heerlijk mals met een zoete smaak.
Ik kijk elk jaar uit naar het seizoen van de Friese Ree, nu in combinatie met alle knolgroente die ons seizoen rijk is, van bietjes, selderij, pastinaken, aardperen, wortels etc. met een hartige jus getrokken van de beenderen van het dier, wellicht verrijkt met sherry of gerookte zwarte thee een delicatesse. Zomers de bok, vinden veel mensen raar, wild in de zomer…….dat is er toch alleen in de winter. Wild is er het hele jaar, het meeste wild in de winter maar ook in de andere drie seizoenen. Ook weer een genot, de bok laat zich moeiteloos combineren met al het groen op de tuin. Jonge courgettes, spinazie, boontjes en peultjes. De kruiden op de tuin zoals peterselie of maggiplant. De ree leeft in heel Friesland, zelfs op Ameland en Terschelling, vroeg in de ochtend en op de na middag kunt u ze vaak bewonderen in de Friese weides, vaak in de buurt van een bosrand.
Met enige regelmaat vind u de Ree op ons menu, uiteraard kunt u ons altijd bellen of het op het menu staat.
Tekst: Willem Schaafsma
Foto: Simon van der Woude