‘Als je de menukaart leest, slaan je smaakpapillen op hol!’

Habib Lasker. Zijn voornaam betekent ‘vriend’ en past uitstekend bij zijn karakter. Habib is de vriendelijkheid zelve, een creatieve ondernemer met Israelische roots. Een echte gastheer die perfect past in de horeca, een wereld waarin hij al jaren vertoeft. Ooit was hij portier van de roemruchte bar Ode in de Grote Hoogstraat. Ruzie kreeg je met Habib nooit – of je moest het er zelf naar maken – maar hij loste alles met tact op. Nu, jaren later, kijkt hij terug op die mooie tijd.

‘De Grote Hoogstraat was destijds het Sodom en Gomorra van Leeuwarden. Daar gebeurde altijd wat, hoe later op de avond, hoe meer actie in de tent.’ Al pratend passeert van alles de revue: Marokko, zijn geboorteland, de belevenissen in Israël, zijn komst naar Nederland, de geboorte van zijn kinderen, de familie en natuurlijk zijn carrière in de horeca. ‘Man, de tijd vliegt. Ik word oud. Ik heb al heel wat meegemaakt…’

Gesneden koek
In 1978 opende Habib zijn eerste restaurant, in Sneek. Een Israëlisch restaurant, nieuw voor Friesland maar voor Habib ‘gesneden koek’. ‘Israël is het land waar ik opgegroeid ben. De Israëlische keuken kent voor mij geen geheimen en is onlosmakelijk verbonden met lekker eten.’ Volgens Habib kun je niet spreken van typisch Israëlisch. ‘Natuurlijk kent iedereen falafel, onze voortreffelijke salades, groente en fruit, de humus, tahini, yoghurt en kaas, maar de Israëlische keuken is meer. Het is een mengelmoes van culinaire tradities uit alle
delen van de wereld. Duizenden immigranten, uit meer dan 120 landen, brachten recepten mee uit zes verschillende werelddelen. Russische borsjt is in Israel net zo gewoon als Jernenitische koffie en Noord- Afrikaanse couscous is er even bekend als jiddische gefillte fisch, Poolse karper of Hongaarse gulyas. De keuken is dynamisch, verrassend, boeiend en vooral lekker. Koks in Israël zijn de beste ter wereld.’

Nieuw concept
Het Israëlische restaurant in Sneek is inmiddels passé en heeft plaats gemaakt voor iets nieuws. Samen met zoon Erez heeft Habib zijn grenzen verlegd en runt hij nu het Mexicaanse restaurant El Pacho in Drachten en maar liefst drie Pata Negra restaurants. ‘Ja, dat is een hele hap. We hadden al een Pata Negra in Sneek en Drachten, de locatie in Leeuwarden is onze laatste aanwinst.’

‘Weet je, je moet tijdig vernieuwen, bezig blijven en nieuwe wegen inslaan. Dat houdt je scherp en maakt het leuk. Pata Negra is een nieuw concept dat uitstekend aanslaat. Lekkere tapas met liefde bereid en geserveerd met een oprechte glimlach… Pata Negra is een heerlijk avondje uit. Als je onze menukaart leest, wil je spontaan een vreugdedansje maken. Dan loopt het water in je mond, slaan je smaakpapillen op hol en begint je tong te kronkelen van genot.’

Onbeperkt tapas eten
De menukaart van het restaurant aan de Leeuwarder Uniabuurt telt veel Spaanse lekkernijen, maar ook gerechten uit andere landen. Allemaal kleine gerechtjes die je samen met je tafelgenoten deelt. Chiligarnalen, rundercarpaccio, mozarellaspiezen, biefstukpuntjes, croquetas de Jamon Serrano, gebakken zalm… Bij Pata Negra kun je onbeperkt tapas eten waarbij ze niet op een uurtje kijken. Dat is lekker. Je kunt daar je eigen menu samenstellen aan de hand van een lijst die je zelf invult. Elke ronde krijg je twee gerechten voorgeschoteld. Vlees, vis en niet te vergeten: vegetarisch. Zelfs een konijn waant zich in het paradijs. Waar bij veel restaurants de vegetariër zich met sla en rauwkost moet behelpen, is hier keus te over. Appelsalade
met munt en walnoten, geitenkaaspastei, kaaskroketjes, quesadilla met paprika, een tortilla- omelet… Heerlijk. Om over de toetjes maar te zwijgen. Ook die zijn verrassend anders. Ik ga voor de ‘sticky toffee pudding met caramel en vanille ijs’. Lekker man!

Proef de passie
Eten, drinken, lachen, praten…
Uit eten bij Pata Negra is anders dan anders. Dit is geen hap, schrok, weg, klaar tent, maar
een restaurant dat alle zintuigen prikkelt. Je proeft de passie voor de horeca die vader Habib Lasker en zoon Erez door de aderen stroomt, het gevoel voor lekker eten. Bovendien is alles super vers, ambachtelijk en van hoge kwaliteit. Zoals Spanjaarden hun boodschappen vaak doen bij speciaalzaken: fruit bij de ‘frutería’, vis bij de ‘pescadería’, vlees bij de ‘carnicero’ en wijn bij de ‘bodega’, doen Habib en Erez dat ook.
‘We maken veel gerechten zelf en diverse ingrediënten komen rechtstreeks uit Spanje. Die typische smaak, dat proef je.’

Ook de drankenkaart mag er
zijn. Daarop prijkt onder andere Casa Silva, een voortreffelijke Chardonnay van Unik Wijnhuis
in Leeuwarden, de huiswijn van Pata Negra. En dan de Sangria… Erez lacht. ‘Liefhebbers weten het. Deze heerlijke zomerse cocktail van verschillende soorten fruit, getrokken in rode wijn, is the best in town! Die drink je als limonade.’

20160701-img_6981

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *