Vegetarische curryschotel a la Het Mauritshuis!

En…? Maurits Verlinden, chef kok van Diner Café het MauritsHuis, wat kunnen we heel goed zelf maken? “Een eenvoudige, doch zeer smakelijke vegetarische curryschotel met yoghurt en Marokkaanse pannenkoek!”

Klinkt goed, wat hebben we daar voor nodig?
“Ja, da’s het mooie van een curry, daar kan eigenlijk van alles in. Kies je favoriete groenten, zou ik zeggen. Bedenk wel dat spinazie sneller gaar is dan een aardappel. Wij gaan ‘m maken met zowel gewone als zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, wortel, kikkererwten en flespompoen, wat Turkse of Griekse yoghurt en lekker veel kruiden natuurlijk, zoals ras al hanout (altijd goed) en korianderpoeder en wat olie en boter om te bakken. In principe kun je hier al een heerlijke curry van maken.”

Lekker overzichtelijk. En dan?
“Het mooie van de groenten die we hebben gekozen, is dat je ze niet hoeft te schillen. Dat scheelt weer. En alle ingrediënten zijn gewoon in de super te halen. Wel alle groente goed wassen! Dan alles in ‘bite-size’ stukken snijden en in een voorverwarmde pan met flink wat olie of boter licht aanbakken. Als je nog ergens een tajine hebt staan, kun je die ook eens gebruiken. Alles goed warm laten worden, dan een paar flinke eetlepels yoghurt erbij.

De yoghurt zorgt voor vocht en een romige smaak die goed combineert met de kruiden. Dan royaal ras al hanout erover strooien, twee tot drie eetlepels op een gerecht voor vier personen. Ongeveer de helft korianderpoeder erbij, wat zout en peper erbij en goed doorroeren, op hitte brengen en met gesloten deksel op een laag vuurtje, eventueel met een sudderplaatje ertussen, laten garen. Na ongeveer een half uur even proberen of je het gaar genoeg vindt.”

20160216-img_4898

That’s it?
“Ja. De Marokkaanse pannenkoeken haal je bij de toko. Je kunt ook tortilla wraps gebruiken, maar die zijn iets minder speciaal. En als je van een beetje pittig houdt, snijdt je nog een rood pepertje erdoor. (Yoghurt onderdrukt de smaak van peper, handig om te weten als je ’t iets te heet hebt gemaakt.) Je kunt er ook nog kip bij doen, of lamsvlees en lekker laten meegaren, maar dan is ‘ie niet vegetarisch meer. Combineren en variëren is heel makkelijk in een curry. Als je maar weet hoeveel garingstijd ieder ingrediënt nodig heeft, zodat alles ongeveer dezelfde bite heeft. En houd rekening met de grootte van de stukken groente. Kleine stukjes zijn sneller gaar, maar dat lijkt me vrij logisch. De pannenkoekjes hoef je alleen licht te bevochtigen en in even in een droge, hete pan opwarmen. Stomen kan ook.”

20160216-img_4944

Ja ja, en dat staat allemaal binnen een uur op tafel?
“Als je ’t doet zoals ik het heb omschreven wel. Vergeet niet er een stevige Cabernet Sauvignon bij te drinken, want het is een kruidig gerecht. In ons restaurant schenken we hierbij een ‘De Muller Tarragona’. Deze wijn heeft twee jaar op zowel Amerikaans als Frans eikenhout gerijpt. Daardoor heeft hij een mooie balans tussen uitgerijpte tannines en verfijnde houttonen. Voor op je tong proef je cassis en achteraan een licht pepertje. Het resultaat is een volle rode wijn, krachtig, zacht en gul van smaak. Geniet ervan.”

20160216-img_4966

Ingrediënten voor vier personen
1 grote zoete aardappel
4 aardappelen (bv nieuwe en/of roseval)
1 winterpeen
1/2 espompoen
blik kikkererwten (400 g)
1/2 liter Griekse yoghurt
4 el ras al hanout (kerriepoeder kan ook)
2 el koriander (poeder)
olie/boter om te bakken

Bereiding: alles bij elkaar doen, goed doorroeren en 30 à 40 minuten laten stoven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *