Met het hart door de tong…

Piercings zijn hot. Tatoeages trouwens ook. Kijk je op de site van veiligtatoeërenenpiercen.nl dan vind je honderden geregistreerde studio’s met een vergunning. Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie is één op de drie jongeren (18 – 29 jr.) doorstoken. En één op de zeven is dat op een andere plaats dan de oorlel. Volgens Anja Hatzmann, eigenares van piercingstudio en -winkel BodyCare BodyPiercing in de Oude Oosterstraat, zijn die andere plekken voornamelijk de navel, het oor (afgezien van de oorlel) en de neus. Anja piercet al bijna 20 jaar en in haar winkel staan propere glazen vitrines met allerlei sieraden ter verfraaiing van het vege lijf. De ene helft kun je scharen onder de categorie ‘bling’ en de andere helft onder ‘tribal’. De materialen waarvan deze pronkstukjes zijn gemaakt, variëren van natuurlijke materialen als hout, steen, bone (bot) en schelp tot ‘onnatuurlijke’ als metaal (titanium), glas, acryl en siliconen.

“Goedemiddag, jullie hebben niet toevallig een 12 millimeter tunnel liggen”, is de vraag van een bebaarde en goed gemutste klant. Anja opent een van haar vitrines in het tribal-gedeelte van de winkel. “Nee, ik heb alleen nog plugs van 12.”  Toen zijn oog op een zwarte ‘spiral’ voor € 15,- was gevallen, kon de jongeman toch nog tevreden de winkel verlaten. Even een kleine uitleg: een tunnel is een soort open ring in je oorlel, een plug is dicht en een spiral is een spiraalvormig sieraad dat meestal wordt gedragen in gestretchte (uitgerekte) oorlellen. Oorlel-gaten tot 10 mm groeien vanzelf weer dicht, maar grotere gaten niet. Welkom in de wonderere wereld van body-piercing.

Plugs, tunnels en spirals zijn een belangrijk onderdeel van het modebeeld en vormen dan ook 40% van de omzet van BodyCare. “Het zijn merendeels mannen die deze sieraden bij me kopen. De vrouwen komen vaker voor een piercing in de tragus en de helix van het oor. Een zogenaamde intiem-piercing vormt misschien 1% van de omzet, maar die zet ik toch minimaal één keer per week. Verder maak ik natuurlijk ook vaak ‘gaatjes in de oren’ bij heel veel kinderen. Moeders met hun dochter weten onze winkel prima te vinden. Daarom heb ik bewust voor een  glazen winkelpui gekozen. Dat maakt de winkel open en laagdrempelig. Iedereen is welkom en voelt zich ook welkom.”

Op onze vraag of ze wel eens mis prikt, moet ze lachen. “Het is me ooit eens overkomen dat ik te scheef inzette. Toen ik halverwege was, moest ik de naald ietsje terughalen en opnieuw prikken. Dat was niet zo prettig voor de klant, maar het had verder geen gevolgen. Als je hygiënisch werkt, hoeft er niets fout te gaan. Een allergische reactie zou nog kunnen, maar ook dat maak ik nooit mee, omdat ik uitsluitend met titanium werk. Dat bevat geen nikkel, wat meestal zo’n reactie veroorzaakt. Piercingstudio’s met een vergunning mogen daarom geen nikkelhoudende metalen gebruiken.” Wat Anja bovendien belangrijk vindt is de nazorg voor haar klanten. “Als iets niet lekker zit, of klanten hebben vragen, dan help ik ze daarmee. Dat is betrokkenheid. Ik vind dit werk zo leuk omdat ik mensen mag versieren.”

Nu we een beetje thuis zijn geraakt in de tunnels en de pluggen, vragen we ons af wat de volgende trend gaat worden. “Wat je steeds vaker ziet, is de ‘dermal anchor’, oftewel de onderhuidse piercing. Daarbij lijkt het bijvoorbeeld alsof er een diamantje op je borstbeen is geplakt. In werkelijkheid zit het sieraad met een soort voetje onder de huid verankerd. Ook de ‘dreamcatchers’ zijn weer gewild. Als tattoo, maar ook als hanger voor in de navel. Past helemaal in de tribal trend.”

1 Reactie to “Met het hart door de tong…”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *