Waarom klanten met liefde omfietsen voor Slagerij Velstra

De kerstdagen staan voor de deur. Ieder jaar opnieuw is daar die ene vraag: Wat eten we met kerst? De klassieke gourmet, een verse rollade, het traditionele eeuwenoude familierecept of pak je het dit jaar nét even anders aan? In elk geval is een goed stuk vlees niet weg te denken uit een gemiddeld kerstdiner. Dit brengt ons voor een dilemma; halen we dat goede stuk vlees bij de supermarkt, of gaan we naar een slagerij? Deze vraag legden we voor aan Jack Melein van slagerij Velstra.

Een kijkje in het slagersvak

Voordat Jack deze prangende vraag beantwoordt, geeft hij ons een kijkje in het slagersvak dat hij al ruim vijftig jaar beoefent. Hij begon als knechtje in de zaak, maar toen de eigenaar ziek werd besloot hij zo’n dertig jaar geleden de boel over te nemen. Het is nog elke dag genieten. “Als je het alleen maar ziet als werk, dan red je het niet. Het leukste is de combinatie van alles. Je bent lekker bezig met produceren, je maakt lekkere dingen, het omgaan met mensen en de communicatie met klanten,” vertelt Jack. “Het is niet alleen inpakken, afrekenen en doei, ik geef persoonlijk advies en deel mijn ervaring.” Gelukkig voor deze sociale, gepassioneerde slager komen de klanten fysiek langs in de winkel. “Je koopt niet een paar schoenen dat je terugstuurt als ze niet passen. Vlees stuur je niet terug, mensen willen kijken wat ze kopen. Het is een stukje emotie.” Daarbij heeft Jack persoonlijk contact met de boeren van de kleine boerenbedrijven waar het vlees vandaan komt. “Ik ken veel boeren persoonlijk en ben er weleens geweest. Ze weten voor wie ze het doen.”

Fietsen voor een goed stuk vlees

Waarom zouden we niet gewoon vlees bij de buurtsuper halen? “Dan hou je niet van lekker eten. Hier komen mensen die houden van lekker eten en het belangrijk vinden te weten waar hun vlees vandaan komt. Prijsverschil met de supermarkt is er nauwelijks, maar de kwaliteit maakt het verschil,” beantwoordt Jack de vraag. Waar die kwaliteit hem in zit? “We zijn de laatste ambachtelijke slagerij in de binnenstad. Het vlees maken we zelf verkoopklaar en de rollade knopen we hier met de hand.” Een klant die net de winkel binnenstapt krijgt dezelfde vraag voorgeschoteld. “Gewoon lekker,” reageert hij kort maar krachtig. Hij vult aan: “De slager waar ik voorheen kwam hield ermee op en ik zocht een nieuwe. Er zit ook een bij mij om de hoek, maar deze kwam het meest in de buurt bij wat ik zoek. Dat ik er een stukje voor moet fietsen maakt mij niet uit.” De persoonlijke service, het verhaal achter het product, en de ambachtelijke kwaliteiten zijn redenen dat klanten met liefde extra meters maken voor vlees van slagerij Velstra. Jack ziet dat veel slagers de vitrines vol hebben liggen met kant-en-klaarmaaltijden. Hij verkoopt hier zelf ook enkele van, maar de vitrine ligt voornamelijk vol met een ruim assortiment kwaliteitsvlees: “Ik wil een slagerij blijven die vlees verkoopt.”

Persoonlijke service

Als het interview met Jack richting afronding gaat, begint Jack in het Fries te praten tegen een klant die net binnenstapt. Ik veronderstel dat het een vaste klant is die hier al jaren komt, maar het blijkt dat deze klant vorige week voor het eerst een voet in de slagerij zette. Het feit dat Jack onthoudt welke taal zijn klanten spreken, zegt voor mij al wat voor klantvriendelijke en mensgerichte service hij verleent. Met kerst in zicht verwacht Jack weer topdrukte. Aanraders en ideeën heeft hij genoeg. “Een heel stuk vlees doet het altijd goed, heerlijk gebraden en lekker gekruid,” tipt hij nog. “Door het als geheel te braden blijven alle smaken en sappen behouden, snijd het in plakjes en presenteer het bij het feestelijke kerstdiner.” Voor geïnteresseerden is het handig om je gourmetschotel, rollade, entrecote of andere braadstukken tijdig te bestellen.

1 Reactie to “Waarom klanten met liefde omfietsen voor Slagerij Velstra”

  1. “Vroeger”, (ik ben nu 65) toen onze woning in de Galileërkerkstraat nog bestond en later in de W. de Geeststraat, kwamen we hier vaak met onze ouders. Altijd dikke prima. Net als de groenteboer van de Meulen. Top zaken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *