Mediation is een mensenvak

Reino Meinema is een gedreven persoonlijkheid en goed en ervaren in haar vak als mediator. Zij staat als registermediator ingeschreven bij de Raad voor rechtsbijstand en bij de mediators federatie Nederland. Zij heeft een drukke mediationpraktijk in bedrijvencentrum Crystalic in Leeuwarden en u kunt bij haar terecht zowel in familiezaken, arbeidszaken als ook strafzaken. Zij is o.a. gespecialiseerd in vastzittende conflicten en geweldsescalaties.

Ondernemersgezin

Reino Meinema komt uit een noordelijke Friese familie met een Italiaans temperament. Ze is opgegroeid in een ondernemersgezin als oudste en enige dochter met nog drie broers. Drie van de 4 kinderen zijn zelfstandig ondernemer geworden en allen in een andere branche. “Ik ken de mentaliteit van ondernemers, het is hard werken en ondernemers zijn vaak heel gedreven met hun vak bezig. Ik heb bijna 15 jaar geleden mijn baan opgezegd en besloten om volledig voor mijn mediationpraktijk te gaan. Die keuze daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik heb kantoor in bedrijvencentrum Crystalic en dat bevalt uitstekend”.

Inspiratiebron

“Journalist en ras-interviewer Ischa Meijer(helaas overleden op 50 jarige leeftijd) is mijn grote inspirator. Hij wist de kern van een dilemma of (persoonlijk) conflict met een chirurgische precisie in een gesprek bloot te leggen. Ik verzamelde die interviews die wekelijks in Vrij Nederland gepubliceerd werden. In mijn vak als mediator wordt ook om die precisie gevraagd. Je moet weten wat je doet met een doel voor ogen zonder inhoudelijk te sturen.

Mensen zijn onderdeel van een systeem. Daar kijk je naar, wat is de achtergrond, wat resoneert mee, welke plek neem je in. Het gaat om het in kaart brengen begrijpen en hanteerbaar maken van het conflict waardoor mensen besluiten kunnen nemen. Ze ervaren daarna vaak ruimte en worden niet meer verblind door emoties. ”De familie en arbeidszaken doe ik voornamelijk in Friesland en de strafzaken komen via het mediationbureau van de rechtbank Noord-Nederland.

Met mediation een probleem oplossen bespaart tijd, geld en energie

Ik ben als mediator resultaatgericht. Het uiten van bijvoorbeeld emoties moet functioneel zijn binnen de doelstelling van de mediation. Als mediator begrens je het werkgebied. Mediation biedt een geweldig goed kader om problemen tussen mensen bespreekbaar te maken. Vaak spelen kwesties al langer en is het conflict een eigen leven gaan leiden en weten partijen soms niet meer waar de oorsprong ligt.

Het conflict moet goed geanalyseerd worden om door te dringen tot het werkelijke verhaal van mensen. Er is bijna altijd gekwetstheid en een onderliggend belang wat nog niet uitgesproken is. De mediator moet een sfeer van veiligheid creëren waardoor mensen zich durven uit te spreken. Daar helpt de structuur en werkwijze bij. Er is sprake van geheimhouding en er wordt een overeenkomst vooraf ondertekend waarin de geheimhouding en andere zaken staan vastgelegd. Als mediator ben je onafhankelijk, onpartijdig en neutraal maar ik ga wel tot het uiterste om het conflict met de mensen goed in kaart te brengen.

Daar is soms ook lef voor nodig en daarin zoek ik ook de grenzen op om zaken boven tafel te krijgen. De mediator moet ervoor zorgen dat ook de losse eindjes benoemd worden juist als mensen ze toch niet weg willen steken. Een conflict geeft vaak ook een groeiproces aan. Mensen zijn aan het ontwikkelen en veranderen en dat geeft een andere dynamiek in het contact. Je moet een conflict willen uitpakken en dat vraagt veel van mensen want niet iedereen wil zich kwetsbaar opstellen. Mensen zijn welkom voor een gratis vrijblijvend gesprek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *