The SainT is verhuisd

De Sint Jacobsstraat klinkt bekend in de oren, maar weinig locals weten hem te vinden. Wie toerist in eigen stad wil spelen, zou zeker eens een bezoekje moeten brengen aan dit pittoreske straatje. Je vindt er prachtige unieke winkels van zelfstandige ondernemers. Bij een van hen, The SainT, spraken we eigenaar Rudi.

Het begin van The SainT

Zo’n 12 jaar geleden zat Rudi in een lastige periode van zijn leven. Hij was boventallig verklaard bij de bank waar hij al vijfentwintig jaar werkzaam was, zijn vrouw wilde van hem scheiden en zijn moeder was net overleden. Rudi laste een periode van rust in zijn leven in. Toen hij uit het dal wilde klimmen, ontdekte hij dat een baan vinden toch lastig was voor een vijftigplusser in die tijd.

“Zo begon ik met vrijwilligerswerk bij de lokale omroep, waar ik veel interessante mensen tegenkwam. Muzikanten en kunstenaars, ik voelde me er helemaal happy bij als vrijgezelle oude kerel,” vertelt hij. Toen het vrijwilligerswerk ophield, stelde Rudi zichzelf de vraag hoe hij het gevoel wat hij hier had ervaren kon implementeren in zijn eigen leven.

Het antwoord op die vraag liet niet lang op zich wachten: “Als ik geen werk kan vinden, moest ik maar wat voor mezelf beginnen en rondom T-shirts kun je allemaal leuke dingen doen. Zo ontstond het idee voor een T-shirt winkel,” vertelt Rudi. Een van die leuke dingen, is dat de band Mikki Wood vrijdagavond 27 september tijdens de Popronde in de winkel komt optreden.

The SainT is verhuisd

Sinds enkele weken is Rudi na een verhuizing met zijn T-shirt winkel te vinden op nummer 16 van de Sint Jacobsstraat. De winkel begon negen jaar geleden en groeide ieder jaar een beetje. “Voor groei was in het vorige pand op een gegeven moment geen ruimte meer, want de winkel was niet groter. In dit nieuwe pand kan ik wél rustig blijven doorgroeien,” vertelt Rudi. Niet alleen de grootte is een punt van vooruitgang.

“Ik zit nu in een veel lichtere winkel met grote ramen, zodat mensen beter naar binnen kunnen kijken.” Wie hier komt, krijgt een korte rondleiding van Rudi om wegwijs te worden in hoe de winkel is ingedeeld. Shirtjes met thema ’s als superhelden, films en muziek hangen boven in het Walhalla, zoals Rudi het noemt. Maar wat vinden we op de begane grond?

Unieke t-shirts

In zijn tijd in loondienst, had hij weleens collega’s die hetzelfde shirt droegen als hij. Dat moest toch anders kunnen? “Bij grote winkelketens hebben ze stapels van hetzelfde shirtje. Dat wilde ik niet in mijn winkel.” Met die gedachte besloot Rudi met kleinere unieke merken samen te werken.

“Bij Okimono maken ze speciaal voor mij Friese en Leeuwarder shirtjes met daarop bijvoorbeeld de Oldehove of de skyline van Leeuwarden. Bovendien heb ik mijn Okimono shirts op consignatie; ik betaal elke maand wat ik verkocht heb. Bij een groot merk heb je dat niet.” Achterop het shirt staat de naam van het shirt en de ontwerper.

Wie zo’n shirt koopt, zal niet snel iemand tegenkomen in een gelijk exemplaar. “Ik ben de enige in het noorden die Okimono shirts verkoopt.” Het persoonlijke contact wat Rudi met de merken heeft, maakt de samenwerking heel bijzonder. Naast Okimono vind je op de begane grond ook shirts van het merk Liger. Dit merk maakt van ieder shirt slechts 360 stuks, elk shirt heeft een label met een nummer tussen de 1 en 360. Met zo’n shirt ben je dus écht verzekerd van een uniek T-shirt.

Ook het merk Akumu Ink doet het goed in The SainT; een merk met lieflijke horror shirts. Je vindt deze shirts in slechts drie winkels in Nederland! Voornamelijk toeristen weten The SainT wel te vinden. “Amsterdammers die bij mij over de vloer komen die zeggen; zo’n leuke winkel hebben we in Amsterdam niet eens!” In Rudi’s winkel vind je dus unieke shirts van kleine, kwalitatief goede merken. Daarover gesproken: Rudi is op zoek naar meer kleine, unieke merken. Dus mocht je iets weten, houdt hij zich aanbevolen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *