Factornoord helpt bij de aankoop en verkoop van je woning

Persoonlijk en laagdrempelig zijn twee kernwoorden die Otto Minnema van Factornoord wil uitstralen met het bedrijf. Een bedrijf dat een royaal dienstenpakket kent en in het noorden van Friesland actief is op het gebied van makelaardij en verzekeringen.

Samen met Willem Dijkstra is Otto dit bedrijf begonnen. “Ik was eerst adviseur bedrijven bij een bank, maar de woningmarkt sprak mij altijd al aan. Het contact met mensen, het onderhandelen en het feit dat ik huizen gewoon erg mooi vind, zijn voor mij redenen geweest om de opleiding registermakelaar-taxateur te gaan volgen. Ik trof daar Willem en toen we naast theorie ook het praktijkexamen hadden afgerond zijn we in 2007 voor onszelf begonnen.”

Waar Willem al een bedrijf in verzekeringen, hypotheken en makelaardij had, wilde Otto graag voor zichzelf beginnen. Het duo heeft toen besloten om vanuit twee plaatsen te gaan werken: Dokkum en Burgum. Halverwege 2008 stortte de woningmarkt in door de kredietcrisis. Otto combineerde in die jaren de makelaardij met opdrachten als zzp’er in het bankwezen. Tot in 2014 de markt weer begon aan te trekken. Otto woonde inmiddels in Hurdegaryp en is toen met een kantoor bij zijn woning aan de Tillefeart fulltime verder gegaan met het bedrijf Factornoord.

Kwaliteiten

Het dienstenpakket van Factornoord bestaat uit: woningen taxeren, bedrijfstaxaties, aankoopmakelaardij, verkoop van woningen en bedrijfsgebouwen en (via het kantoor in Dokkum) verzekeringen. In 2020 volgde Jacob zijn vader op. Jacob is tevens adviseur in verzekeringen. Otto heeft zich gespecialiseerd in bedrijfstaxaties. Zo heeft ieder ook zijn specialisme. Voordeel van de beide kantoren is dat Factornoord thuis is in heel Noordoost-Fryslân.

“Wij werken globaal in het gebied tussen Leeuwarden en Surhuisterveen en tussen de Waddenkust en Drachten”, vertelt Otto. “Nieuw woningaanbod is bij ons welkom. Nu is de markt overspannen en is er te weinig aanbod. Wij hebben de laatste tijd verschillende woningen verkocht. De verkooptijd is door de grote vraag kort.” Het is een bedrijf dat erg op mensen gericht is. Je krijgt met Otto of Jacob te maken en deze blijft het vaste aanspreekpunt. Ook buiten kantoortijden, ‘s avonds of zaterdag, kun je hen benaderen, hierdoor is het heel laagdrempelig. “Via Whatsapp, mail of de telefoon zijn onze lijnen kort. Je merkt dat mensen dit erg fijn vinden.”

Taxeren

Als je een woning gaat kopen of gaat verbouwen is hiervoor een taxatie nodig. Otto doet veel taxaties en is nu bezig om als bedrijfstaxateur zijn Europese titel te behalen. Er zit namelijk een behoorlijk stuk regelgeving aan taxeren. “Je bent niet zomaar een taxateur. Wij zijn lid van branchevereniging VBO. Zij stellen als eis dat je goed opgeleid bent. Wij laten ons jaarlijks scholen om bij te blijven op het gebied van de nieuwste regelgeving en ontwikkelingen.”

Aankoopbemiddeling

Als mensen een huis zoeken, kunnen ze Factornoord ook vragen. Het is zelfs heel slim om een aankoopmakelaar in te schakelen. “Mensen komen bij ons met een bepaalde wens. Wij kunnen hier dan wat mee doen. We houden de markt in de gaten en als we iets passends gevonden hebben help ik ook om de desbetreffende woning aan te kopen.

Met een aankoopmakelaar laat je zien dat je goed bent voorbereid. Ook is het contact met de verkopende makelaar gemakkelijker. Als aankoopmakelaar letten wij op de staat van de woning, beoordelen we wat een goed bod is en handelen wij namens onze klant. Je hebt er geen omkijken naar.”

De huizenmarkt van nu

Het is algemeen bekend dat de woningmarkt op het moment een ‘gekkenboel’ is. Grote aantallen bezichtigingen en overbieden lijkt wel de standaard. Otto kan dit beamen: “Als een huis een beetje toonbaar is heb je al snel zo’n 20 tot 30 bezichtigingen. Locatie is belangrijk en ook wat de staat van het huis is.

Als je er zo in kunt, komen er heel veel mensen op af. Er is erg weinig aanbod. Ouderen blijven langer in hun woning wonen. Ook wordt er te weinig gebouwd. Hierdoor stromen mensen niet door naar andere woningen.

Ze blijven dus zitten. De vraag is mede door de verbeterde hypotheekmogelijkheden wel groot. Ook daalt de rente weer. Dit maakt kopen, ondanks de hoge prijzen, nog steeds aantrekkelijker. Huren is immers in veel gevallen duurder, mocht je al een huurwoning kunnen krijgen.

Veel mensen vissen geregeld achter het net, ondanks dat er overboden wordt. Voor starters worden huizen eigenlijk te duur. De woningmarkt kent momenteel wel een aantal problemen waaraan gewerkt zou moeten worden.” Persoonlijk Otto vindt het belangrijk dat het bedrijf persoonlijk is en blijft. “Voor elke vraag op het gebied van woningen of bedrijfshuisvesting kun je bij ons terecht.

We hebben een netwerk van bedrijven om ons heen die we eventueel in kunnen schakelen. Zo werken wij samen met een professioneel werkend bedrijf voor woningpresentatie uit Leeuwarden, dat is echt top! In deze hectische markt zie je vaak dat mensen amper de mogelijkheid hebben om een huis goed te kunnen bekijken. Ik vind het erg belangrijk dat dat wel kan en daarom reserveren wij voldoende tijd voor een persoonlijke bezichtiging. Dat geeft voor beide partijen meer rust. Het is per slot van rekening geen pond suiker wat je koopt.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *