Lentekriebels bij Pets&Co Hurdegaryp

Het is voorjaar! We genieten van de warmere temperaturen, de langere dagen en de heerlijke geuren van bloeiende bloemen. Helaas genieten wij daar niet alleen van.

Ook ongedierte zoals vlooien en teken laat zich weer volop zien. Gelukkig geeft Suah van Pets&Co Hurdegaryp ons goede tips om van lentekriebels geen ‘lentejeuk’ te maken.

Vlooien

Vlooien zijn vervelende huisdiertjes. Ze veroorzaken veel jeuk en kunnen een vlooienplaag in huis veroorzaken. Suah legt uit: “Je moet vlooien niet onderschatten. Die kleine kriebelbeestjes kunnen per dag tot wel 50 eitjes leggen. Een vlooieneitje kan tot wel 1 jaar in je huis blijven overleven voordat de larve eruit kruipt.”

“Een vlooienplaag kan beginnen met maar 1 vrouwtjes vlo.” Waarschuwt Suah. Om zich te voeden bijt de vlo je huisdier. Bij een beet veroorzaakt het speeksel van de vlo jeuk bij je huisdier. De vlo legt vervolgens eitjes. Door de jeuk gaat je huisdier krabben en vallen de eitjes uit de vacht. Uit het eitje komt een larve die uitgroeit tot vlo. Hij springt weer op je huisdier om zich te voeden en zo begint het weer opnieuw.

Vlooienplaag bestrijden

“Het kan langer dan een half jaar duren om een vlooienplaag onder controle te krijgen.” Tipt Suah “Daarom moet je naast een goed vlooienbestrijdingsmiddel ook de omgeving goed aanpakken.” Maar 5% van de vlooien in je woning zit op je huisdier, de overige 95% bevindt zich in de omgeving in de vorm van eitjes, larven en poppen.

“Het is verstandig om huisdieren preventief te behandelen om een vlooienplaag te voorkomen.” Waarschuwt Suah. “Het is moeilijk om van een vlooienplaag af te komen en jeuk is heel vervelend voor je trouwe vriend.” Je kunt in de dierenwinkel kiezen voor verschillende middelen om vlooien preventief te bestrijden, laat je goed adviseren.

Teken (en ziekteoverdracht)

Teken zijn actief in het voorjaar, de zomer en het najaar. Zodra de temperatuur boven de 7 graden komt worden teken weer actief. Teken zitten vaak in hoog gras, struiken en bomen. Ongeveer 20% van de teken in Nederland is besmet met een ziekte, de bekendste is de ziekte van Lyme. Met een beet kan de teek ziektes overbrengen op mens en dier. Daarnaast kan de plek van de beet gaan ontsteken.

Teken brengen een ziekte pas over als ze zich volgezogen hebben met bloed, dit duurt ongeveer 24 uur. Suah raadt ons aan: “Check dagelijks je huisdier op teken en verwijder deze binnen 24 uur na aanhechten, zodat de teek geen ziekte kan over brengen. Bescherm je huisdier met werende middelen als je huisdier vaak last heeft van teken.” Kom gerust langs in de winkel als je wil weten welk middel jij nodig hebt om je huisdier én jezelf een onbezorgde lente te geven.

Stappenplan vlooienbestrijding:

  1. Behandel alle dieren in huis. Óók vogels, hamsters en dieren die niet buiten komen. Elk huisdier kan de vlooienplaag in stand houden.
  2. Stofzuig zo veel mogelijk. Juist de plekken waar je moeilijk bij kan komen want daar gaan vlooien het liefst zitten. Maak daarna de stofzuiger goed schoon.
  3. Dweil niet. Vlooien zijn dol op een vochtige omgeving.
  4. Veel en heet wassen. Probeer zoveel mogelijk heet te wassen, het liefst minimaal 60 graden. Was dekens, manden, kussens en andere voorwerpen waar je huisdier graag op ligt.
  5. Spray de omgeving in. Nadat je het huis hebt schoongemaakt gebruik je een omgevingsspray die werkt tegen vlooien, larven en eitjes. Hierdoor zullen de larven zich niet meer in de omgeving gaan nestelen.
  6. Ontworm je huisdier. Vlooien kunnen een lintwormparasiet bij zich hebben, waardoor je huisdier wormen krijgt.
  7. Herhaal de behandelingen. Zowel omgeving als dieren moeten meerdere keren worden behandeld om van een vlooienplaag af te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *