De meeste mensen kennen de Shiba Inu. Door sociale media is het hondenras immens populair geworden! Als jij op zoek bent naar zo’n trouwe viervoeter is hondenkennel Astra-Aphrodyte de plek om even langs te gaan. Door de zestien jaar aan ervaring is de kans dat jij hier jouw nieuwe maatje vindt enorm groot.
De eigenaren van kennel Astra-Aphrodyte zijn Martin en Ina. Toen Ina vijftig werd, wilde ze graag een hondje in plaats van een groot feest. Bij een hondenshow in de Frieslandhallen kwamen ze voor het eerst een Shiba tegen en waren meteen verliefd op dit ras. Na lang twijfelen is het duo met hun eerste Shiba, Sempurna Shivan Andos, hondenshows gaan lopen. “En we werden gelijk tweede. Daar is het een beetje mee begonnen”, vertelt Martin.
Wereldkampioen en uitbreidingen
Al vrij snel ging Sempurna Shivan meer hondenshows lopen, wat heel snel veel succes opleverde. Heel simpel uitgelegd: na één hondenshow, verdien je een punt. En na vier punten kun je met je hond Nederlands kampioen worden. “Dat was na vier shows al zover”, vertelt Martin trots. “Daar hebben we veel voor gereisd. Duitsland, België, Frankrijk. Uiteindelijk is Shivan zelfs Nederlands, Duits en Belgisch kampioen geworden, internationaal kampioen en Europacup winner.”
Ondertussen breidde Astra-Aphrodyte uit. In 1990 verhuisden Martin en Ina naar onze mooie stad, vanwege de ruimte en vrijheid die de honden hier hebben. Daarnaast is er uitgebreid met meerdere honden en lopen er bij de kennel tien beestjes rond.
Daar is Shivan helaas geen onderdeel meer van. Hij is een paar weken geleden overleden, op een prachtige leeftijd van zestien jaar en acht maanden. “Dat heeft een hoop pijn gedaan, want dat was toch je oogappel. Hij lag hier opgebaard, met bloemetjes eromheen. Zo hebben we waardig afscheid kunnen nemen van hem”, vertelt Martin.
Aandacht voor het wel en wee
Een van de dingen waar je veel over hoort wanneer het gaat over honden is broodfokkerij. Een broodfokker is een fokker die alleen maar veel geld wil verdienen aan de verkoop van puppy’s, zonder stil te staan bij het welzijn van de dieren.
Wanneer je een pup koopt bij een broodfokker, haal je een hond in huis met een grote kans op ziektes, afwijkingen of gedragsproblemen. Het is daarom belangrijk om naar een fokker te gaan die veel en goed aandacht besteedt aan het wel en wee van de honden. Dat zit bij Astra-Aphrodyte helemaal goed. Zo zijn zij aangesloten bij de Nederlandse vereniging van Akita Inu’s en bij de Raad van beheer.
Ook tijdens het fokken wordt rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Als eerste worden er drie à vier nestjes per jaar gefokt. Meer dan vijf nestjes krijgt een teefje overigens ook niet, geeft Martin aan. Na vijf nestjes wordt het beestje gesteriliseerd en overgeplaatst naar andere mensen. Daarnaast zitten er standaard twaalf maanden tussen het eerste en het tweede nestje puppy’s.
Testen, trainen en inentingen
Wanneer er een nestje puppy’s is, worden de dieren in huiselijke kring grootgebracht en leven ze, samen met de eigen honden van Martin en Ina, in een roedel bij het echtpaar in huis. Na drie weken starten de puppy’s met de zindelijkheidstraining en bij zes weken worden ze geënt en gechipt. De oudere honden zijn overigens ook getest op hun heupen, patella (losse knieschijf, red.), en oogziektes.
Alle gegevens van de beestjes zijn terug te vinden op de website van de kennel, maar natuurlijk kun je ook navraag doen bij Martin en Ina zelf. Op de site van de Nederlandse Vereniging van Akita Inu (NVAI) en via www.astra-aphrodyte.nl kun je de gegevens ook terugvinden.
Contract
Voordat de puppy’s naar een nieuwe eigenaar gaan, wordt er een intakegesprek gevoerd en een contract opgesteld. Daar staat bijvoorbeeld in dat je met je jouw net gekochte puppy niet mag fokken, zonder dat de fokker daar van op de hoogte gesteld wordt. Dit is om het ras zuiver en mooi te houden. Daarnaast is er een stukje garantie in het contract gebouwd waardoor zowel de koper als de verkoper zijn rechten en plichten kent.
Inmiddels lopen Martin en Ina dankzij corona minder hondenshows, “maar je merkt ook dat je ouder wordt. Ik heb ook jarenlang gebokst en van boksring naar showring is een hele overstap! Maar, nu kom ik tenminste nog heel thuis”, vertelt Martin lachend. “Ik geniet er wel van, hoor. En we zien wel hoe lang we dit nog volhouden. We hebben zeker plannen om er mee door te gaan. We zijn nog fit! En pas als je oud en krikkemikkig bent, wordt het een ander verhaal.”