Onderzoekers beleven doorbraak in zoektocht naar buitenaards leven

Is buitenaards leven mogelijk? Onderzoekers uit Groningen hebben een doorbraak beleeft in hun onderzoek naar buitenaards leven. Maandag wordt in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics een artikel gepubliceerd over de bevindingen van de onderzoekers van de Rijksuniversteit Groningen (RUG).

Dankzij nieuwe bevindingen van onderzoekers van onder andere de RUG zijn wetenschappers beter in staat vast te stellen of er ook leven is op andere planeten. Ze hebben een model ontwikkelt dat kan voorspellen of er een koolstofcyclus aanwezig is op planeten die om een andere ster dan onze zon draaien, oftewel exoplaneten. Dit hangt er wel van af of de massa en de hoeveelheid CO2 bekend zijn. Tot nu toe is de aarde de enige bekende planeet die een koolstofcyclus bevat.

Het model betekent een belangrijke stap in het onderzoek naar buitenaards leven. Tot nu toe zijn er meer dan 4000 exoplaneten ontdekt. De huidige telescopen zijn niet in staat om zó dichtbij te kijken, want daarvoor zijn deze planeten te klein en te ver weg. Maar het is wel mogelijk informatie over de planeet uit het licht van de ster te halen. Informatie over bijvoorbeeld de hoeveelheid CO2 er in de atmosfeer van de planeet zit. Wanneer een telescoop de juiste factoren vindt, kan het model vertellen of de onderzochte exoplaneet een koolstofcyclus heeft, en dus mogelijk leven bevat.

Bron: LC

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *