Elke dag brengt een unieke combinatie van klanten en hun verhalen. Maar soms komen er klanten, problemen of situaties op ons pad die maar moeilijk te vergeten zijn. Zo hebben we ook deze editie een aantal verhalen voor je die ons altijd zullen bijblijven.
Het voordeel van optometrie
Als iemand mij vraagt waarom ik optometrist ben geworden zeg ik vaak: optometrie maakt je de betere opticien. Als optometrist maak je de verbinding tussen oogarts en de opticien. Een tijdje geleden stapte een 22-jarige jongedame de winkel in. Ze had eerder een bril gekocht bij de goedkoopste aanbieder omdat ze hoofdpijn had. De klachten verergerden waardoor ze zich tot een andere brillenzaak wendde. De winkelmedewerker daar was van mening dat deze het probleem wel zou oplossen. Helaas geen resultaat. Nadat via de huisarts naar de neuroloog, de KNO arts en een psychiater gestuurd te zijn, kwam ze bij ons. Ik heb de tijd voor haar genomen en na ruim een uur meten vonden we de juiste sterkte: +2.00 voor beide ogen. De jongedame kocht een prijzige bril, maar de hoge kosten waren het wel waard. Na een maand belde ze op met het goede nieuws: ze had geen dag hoofdpijn meer gehad.
De oogdruk
Een vrouw wordt door de huisarts verwezen naar ons. Volgens de huisarts moet de oogdruk even worden gemeten, want ze heeft een drukkend gevoel op de ogen. Als iemand een drukkend gevoel meldt denk ik niet direct aan de oogdruk, maar vooruit, ik meet de oogdruk even op. De oogdruk is normaal. Ik doorloop een oogonderzoek met haar en concludeer dat ze een Adie pupil heeft. Dit is een syndroom dat soms voorkomt bij jongere vrouwen. De zenuwbaan die ervoor zorgt dat de pupil nauwer wordt is aangetast. Via deze zenuwbaan lopen ook de zenuwvezels die de nabij accommodatie regelen. Het aangedane oog kan dus moeilijker accommoderen oftewel je krijgt moeite met lezen en het dichtbij kijken. Wat volgt is een extra inspanning om het lezen toch te kunnen volbrengen. Die extra inspanning zorgt voor hoofdpijn en druk op de ogen. Deze aandoening herstelt meestal vanzelf, maar dit moet natuurlijk wel extra onderzocht worden door de oogarts. Ik heb de klant doorgestuurd naar het ziekenhuis.
Ontdooien
Sommige kinderen zijn bang voor de dokter of de kapper, sommigen willen niks te maken hebben met de oogarts en opticien. Zo kwam er een jongetje binnen die helemaal niks wilde weten van allerlei oogonderzoeken. Hij had een voorgeschiedenis in het ziekenhuis, waardoor hij nu bang was voor onderzoeken. Adelien heeft heel lang met hem en zijn moeder aan tafel gezeten, om uit te leggen wat ze willen doen en te vertellen dat wat hij niet wil, we ook niet doen. Daarna nam ze hem mee naar de meetruimte. Hij wilde niet in de stoel zitten of achter de apparaten. Hij vond alles toch best eng. Uiteindelijk heeft ze hem terwijl hij naast de stoel stond toch weten te meten door simpelweg de lepel voor zijn oog te houden en te vragen wat hij wel en niet kon zien. We maakten er een spelletje van en maten ondertussen zijn ogen. Toen ze dat tegen hem zei werd hij boos, maar de missie was wel geslaagd. Er moest nog wat meer gemeten worden en uiteindelijk is hij drie keer bij ons geweest voordat hij doorging naar de orthoptist. Nadat hij uit het ziekenhuis kwam, mocht hij bij ons een bril uitzoeken. Die keer was hij een compleet ander kind. Hij had zin in het uitzoeken van een bril en we mochten hem helpen. Door geduldig met hem om te zijn gegaan hebben we hem uiteindelijk rustig gekregen.
Als ik mijn lenzen uit doe…
Een klant is sinds kort naar ons overgestapt met zijn contactlenzen. Hij draagt de nieuwe lenzen naar tevredenheid, maar komt toch binnen met een klacht. Sinds twee dagen voelt hij irritatie in een van zijn ogen juist als de lenzen uit zijn. Een bijzondere klacht, want meestal is het andersom. Ik heb zijn oog onderzocht met de spleetlamp, een microscoop speciaal voor sterk vergroten van het oogoppervlak. Gelukkig was het oog van de klant gezond en ongeschonden. Na verder te zoeken naar de oorzaak van zijn klachten vond ik aan de binnenkant van zijn ooglid een klein vastgekoekt vuiltje. Dat vuiltje prikkelde zijn oog, maar tijdens het dragen van de lens werd het oog ervoor afgeschermd en had hij er geen last van. Met een simpel wattenstaafje kon ik het vuiltje verwijderen. Soms is het wattenstaafje machtiger dan het zwaard.
Dit artikel verscheen in Oogwenk (editie 1, 2020), de krant van Miedema Brilmode en Oogzorg