Vandaag maakt het kabinet het definitieve vuurwerkverbod voor dit jaar met oud en nieuw bekend. De reden: de zorg ontlasten tijdens de jaarwisseling. Door vuurwerk gebeuren er jaarlijks namelijk veel ongelukken en daardoor is het normaal gesproken druk in de ziekenhuizen rond deze dagen. Dat kan de zorg er nu niet bij hebben omdat er ook nog steeds veel coronapatiënten zijn.
Het vuurwerkverbod is wel een lastige kwestie. Aan de ene kant helpt het de zorg, maar aan de andere kant is het een grote domper voor de vuurwerkbranche. De schade is naar schatting zo’n zeventig miljoen euro. De overheid moet, in elk geval een deel, van deze schade gaan vergoeden mocht er een volledig vuurwerkverbod komen. Niet alles gaat overigens verboden worden. Klein vuurwerk zoals knalerwtjes, sterretje en trektouwtjes mag nog wel en ook carbidschieten blijft toegestaan.
Een aantal politieke partijen wil al langer een geheel vuurwerkverbod. Sommige tegenstanders van het verbod zijn dan ook van mening dat corona nu ‘misbruikt’ wordt om het verbod er doorheen te krijgen. Voorstanders hebben ook zeker een sterk argument: volgens VeiligheidNL waren er vorig jaar namelijk maar liefst 1300 mensen behandeld na een vuurwerkongeval. Nu zeg je misschien, maar dat overkomt mij toch niet, totdat het je wel gebeurt… Meer dan de helft van de vuurwerkslachtoffers heeft het namelijk niet zelf afgestoken.
Bron: RTL Nieuws
Een mooi centraal vuurwerk gefaciliteerd door de gemeente waar iedereen samen van kan genieten is veiliger en voorkomt het eindeloze irritante geknal gedurende de vier dagen voorafgaand aan de jaarwisseling.