Bagels & Beans: Gemoedelijk genieten van een gezellige sfeer

Foto: Marcel van Kammen

Menig Leeuwarder is wel eens langs Bagels & Beans gelopen. Bij de lunchroom aan de Kelders kan je onder het genot van een gezellige sfeer en een relaxt achtergrondmuziekje genieten van de meest lekkere koffies, theetjes, bagels en al het ander lekkers. Gezond, duurzaam en lekker gaan hier perfect samen en mede-eigenaar Kor van der Meulen is laaiend enthousiast over het concept. Dit blijkt ook als we met hem afspreken voor een interview; de vragen die we hebben voorbereid, hoeven we niet eens te stellen. Onder het genot van een goed kopje koffie (en een heerlijk kopje thee) vertelt hij vrolijk over de ontstaansgeschiedenis van zijn vestiging, zijn grote passie voor het idee achter Bagels & Beans en ondernemen in het algemeen.

‘In het pand waar we nu zitten, zat vroeger een babyzaak. Ik ben op een dag de winkel ingelopen en heb tegen de man achter de kassa gezegd dat ik het pand wel wilde overnemen als hij het kwijt wilde. De volgende dag was heel de winkel leeg! Ik heb nog drie jaar zijn post gekregen’, begint Kor lachend. Het pand was echter makkelijker te verkrijgen dan een horecavergunning. ‘Op het pandje hiernaast (waar nu MIN12 zit, red.) zat wél een horecavergunning. Dat heb ik erbij moeten huren, zodat de horecavergunning overgezet kon worden. Ik las een tijdje later over de visie van Theo van Wamel, de man achter MIN12, en belde hem op om te zeggen dat ik nog wel een pandje voor hem had. Na een halfjaar onderhandelen, heeft hij het gehuurd.’

‘Ondertussen hebben we ons terras kunnen uitbreiden naar dertien of veertien tafels en alles voelt nu goed! Het pand is goed, de ruimte voelt goed en de mensen weten ons te vinden. Er zijn ook een hoop mensen die ons nog niet kunnen vinden, overigens. We doen wel eens cateringklussen en veel mensen zeggen dan dat ze niet weten wat Bagels & Beans eigenlijk is. Dan realiseer ik me dat we niet de illusie moeten hebben dat iedereen ons kent, daar is nog wel echt een wereld te winnen voor ons.’

Lekker, gezond en duurzaam

‘Wat ik mooi vind, is dat je weet dat je goede producten koopt! Dat vind ik zelf heel belangrijk. Ik eet zelf geen vlees of vis, maar als je dat hier wél bestelt, kan je bij wijze van spreken het varkentje waar het vlees vandaan komt ook gewoon aanwijzen. Zo ver gaat het. Ook in zoiets als de koffie. Die komt bijvoorbeeld van een plantage in Panama en de familie van die plantage is gewoon fantastisch! De kinderen van de plukkers kunnen op de plantage naar school. Ik vind het echt supermooi hoe er wordt geïnvesteerd in die jeugd. Daarnaast: een koffieplant geeft een aantal keer per jaar een vrucht. Die kan je in een keer allemaal eraf trekken, zodat je groene en rode besjes krijgt, maar dan krijg je zeer middelmatige koffie. Je kan ook alleen de rijpe besjes met de hand plukken. Dat kost natuurlijk veel meer tijd, maar zo doen ze dat daar. Dat geeft gewoon een heel fijne, zoete en fruitige koffie. Het kost misschien een euro per kilo meer, maar toch. Dat doe je gewoon. Er zijn ook ondernemers die voor winstoptimalisatie gaan en op onderdelen gaan bezuinigen. Hier worden nooit concessies gedaan voor kwaliteit en dat vind ik heel erg mooi.’

‘Het probleem met koffie is natuurlijk ook dat je het in tien seconden kan verknallen, zelfs als het hele proces gewoon klopt. Alle liefde die er in wordt gestopt, kan je verknallen door de molen hier verkeerd af te stellen. Daarom trainen we onze meiden ook heel goed. We laten bijvoorbeeld proeven hoe het niet moet. Trainingen zijn super belangrijk. We hebben veel vaste gasten, waarvan een aantal toch hier komt om van de sfeer te genieten en een goed kopje koffie te drinken. Zij zijn dubbel teleurgesteld als de koffie niet lekker is. De koffiebeleving in Nederland wordt steeds verfijnder. Als je biefstuk in een restaurant niet goed gaar is, breng je die terug, maar als je koffie niet lekker is, zeg je niets! Die drink je gewoon op. Er zijn steeds meer mensen die op zoek zijn naar kwalitatief goede koffie. Dat vind ik heel mooi om te zien, dat Nederlanders daarin groeien. Koffie is echt heel tof!’

‘Ik zal de menukaart er even bij pakken. Kijk, we hebben ook zoiets als Winter Delights. Als je hier een product van koopt, doneer je aan Muziekids. Dat is een initiatief waarbij er in ziekenhuizen een muziekafdeling wordt ingericht, waar zieke kinderen zelf muziek kunnen maken. Dat vind ik echt heel erg gaaf. Over al onze vestigingen wordt er op deze manier zo tienduizenden euro’s opgehaald. Dat is ook de reden waarom ik van Bagels & Beans hou. Oh, en die thee! Jij houdt van thee, he? Dan moet je die matcha latte echt eens proberen. Je kan hier je hart ophalen met thee. Ik hou ontzettend van dit soort dingen en achter in het menu vertellen de ondernemers waar we mee werken hun verhaal.’

Zondagse evenementen

‘Elke laatste zondag van de maand hebben we trouwens Bagels & Jazz! Tussen 14.00 en 16.00 uur komen er wat jazzmuzikanten live muziek maken. Dat sfeertje is gewoon goud waard. In de zomer hebben we elke tweede zondag van de maand Bagels & Welness. Dan krijg je hier een lekker ontbijtje en een massage. Dat soort dingen zijn écht fantastisch. Als je het hebt over mensen blijer naar buiten laten gaan, is dit natuurlijk hét hele recept. Ik zou overigens iedere zondag wel iets willen! Iets met literatuur, een leesclubje of zo. Ik heb wel honderd ideeën! Maar je moet ze natuurlijk wel allemaal kunnen uitvoeren.’

Een heleboel informatie en een flinke dosis enthousiasme rijker, nemen we afscheid van Kor, die ons ook nog een menu meegeeft (‘Dan kunnen jullie de verhalen over de ondernemers nog teruglezen!’). Als we de deur uitlopen, realiseren we ons dat het met het motto wel goed zit: we zijn véél blijer dan toen we binnenkwamen!

Tekst: Daniel Joe Heemskerk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *