Goed nieuws deze week: het landelijke Platform Binnenstadsmanagement maakt nieuwe bezoekcijfers aan binnensteden bekend. Er worden twee periodes vergeleken, juli 2017 tot juni 2018 en juli 2018 tot juni 2019. Leeuwarden blijkt van de grote steden in Nederland het best te presteren met een stijging in het bezoekersaantal van tien procent. Meegerekend wordt iedereen die minstens dertig minuten in de binnenstad verblijft en er niet woont. Ook buitenlandse toeristen zijn niet meegerekend. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van telefoondata. (Ja, ja: Big Brother is here!).
Krachtige cijfers: weer een signaal dat LF2018 een zeer succesvol jaar was en dat er een blijvend effect is op het bezoek aan de stad. Het leuke is dat je dat ook aan de cijfers van Sneek terugziet.
De kracht van Leeuwarden zit in een aantal dingen:
- De schitterende monumentale binnenstad
- We zijn een grote stad met veel voorzieningen en weinig concurrentie in de buurt
- We zijn een grote stad met de mentaliteit van een dorp. Dat bedoel ik heel positief: aardige mensen, hulpvaardig, toegankelijk, menselijke maat…
Leeuwarden heeft zich heel positief ontwikkeld. LF2018 heeft ons definitief op een hoger plan gebracht.
Bezoekers aan de stad komen steeds meer met een recreatief motief naar de stad. Ze komen om iets leuks te doen: recreatief winkelen, uitgaan, eten, een evenement bezoeken, een mooie tentoonstelling zien en vaak voor een combinatie van deze dingen. Daar ligt de kracht van de binnenstad en daar moet ook de focus in de komende jaren liggen.
Een van de leuke projecten waar ik nu bij betrokken ben is gericht op het terugdringen van autoverkeer rond het Gouverneurskwartier. We constateren daar al jarenlang veel klachten rond verkeersoverlast. Observaties laten ook zien dat meer dan de helft van het verkeer dat de Eewal oprijdt ook direct weer vertrekt. Het rondje om Ús Heit is een absolute must als je een nieuwe uitlaat onder je auto hebt geschroefd. Die wil je perse aan de terrasbezoekers van Leeuwarden laten zien! Zulk verkeer kunnen we missen als kiespijn. Er wordt op dit moment gesproken met heel veel bedrijven, bewoners en instellingen in de omgeving en het is erg leuk om te zien dat de behoefte om de recreatieve waarde van de oude binnenstad te vergroten heel breed wordt gedeeld.
Ondernemers waren vroeger per definitie voor het toelaten van autoverkeer. Dat is niet meer zo. Ook zij zien het toegenomen belang van ruimte voor fietser en voetganger. Bereikbaarheid tot de rand van de binnenstad is essentieel! Maar erbinnen groen, autoluw en mooi ingericht. De meeste ondernemers in de Sint Jacobsstraat zijn voorstander van een straat zonder autoverkeer en het liefste heringericht, zodat deze prachtige historische straat interessanter wordt voor bezoekers.
Ook bij ondernemers in de Grote Hoogstraat komen dezelfde wensen naar boven. Het liefste vanaf de middag autovrij, meer terrasmogelijkheid en een toegang vanaf hun straat naar de gratis fietsenstalling.
De toekomst is aan de recreatie!
Daar ben ik het mee eens. Het zou mooi zijn als het tot zover kan komen.