‘Een verslaving is een chronische en progressieve ziekte, je komt er nooit meer vanaf maar je kunt er mee leren omgaan’, aldus Mark Lettinga. Mark Lettinga (38 jaar), opgegroeid in Menaldum, is zelf verslaafd en heeft jarenlang drugs en alcohol gebruikt, gelukkig zit hij nu ruim vier jaar in herstel. Nu wil hij ook andere mensen helpen en inspireren om iets aan hún problemen te doen.
Een twintig jaar lange strijd is het geweest om uiteindelijk op 3 augustus 2015 de stap te zetten om opgenomen te worden in een afkickkliniek. Sinds deze datum is Mark clean en in de afgelopen vier jaar is er geen enkele drug of druppel alcohol meer in zijn lichaam terecht gekomen.
‘Altijd wilde ik meer en meer en zocht ik de grenzen op maar ging er vaak overheen. Dat is een karaktereigenschap van mij en destijds was ik daarin nogal doorgeslagen.’ Op de vraag hoe hij daar nu mee omgaat geeft Mark aan dat zijn winnersmentaliteit en gedrevenheid nog steeds aanwezig zijn. ‘Het verschil met vroeger is dat ik nu beter om kan gaan met tegenslagen en als ik een doel heb dan ga ik er ook echt voor.’
´De taboe op verslaving moet verdwijnen´
Om van een verslaving af te komen is niet mogelijk, maar om er iets tegen te doen, kan wel. Mark kon het niet alleen en had hulp nodig. ´Om open te staan voor hulp en toe te geven dat je een probleem hebt, is lastig voor mensen met een verslaving, maar wel de eerste stap richting herstel´, volgens Lettinga. `Mensen zijn bang om een eerste stap te zetten, schamen zich en willen het vaak niet laten zien aan hun omgeving.´ Mark zijn doel is dan ook om het taboe op de ziekte verslaving te doorbreken. Doordat er openlijk over gesproken wordt in de media zijn de eerste stappen gezet. ´Hier ben ik erg blij mee, maar we zijn er nog lang niet.´
Samen met zijn compagnon, Kor van der Meer, die ook verslaafd is en al meer dan zeven jaar in herstel zit, heeft Mark vorig jaar een eigen bedrijf opgezet; Clean Verslavingszorg. Sinds 1 september 2019 zijn Mark en Kor de samenwerking aangegaan met GGZ Interventie en zijn ze gevestigd aan de Willemskade in Leeuwarden. Als enige in Friesland maken zij gebruik van onderdelen van het Minnesotamodel om verslaafden te helpen. Zij geloven in de effectiviteit van dit model, want ze zijn hier zelf allebei ook succesvol mee behandeld!