In mei vieren we weer onze vrijheid. Leuk, want dat betekent weer tijd voor een feestje. Muziek op straat, lekkere hapjes en chillen in de Prinsentuin. Heerlijk! Maar hoeveel waarde hechten we nog aan de vrijheid, nu de meesten van ons nooit anders hebben gekend?
Ik ga binnenkort op reis naar China. Een land waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Binnenkort introduceert China het sociale puntensysteem. Een systeem waarmee inwoners hoge en lage punten kunnen scoren. Je scoort minpunten door openbaar boos te zijn, als je bijvoorbeeld je vlucht mist door vertragingen. Hoe lager je scores, hoe minder je kunt. Voordat je het weet kun je geen vliegticket meer kopen, een lening aanvragen of eten bestellen. Dat allemaal door een momentopname.
Wat heeft dat met ons te maken? Wij worden alleen beboet als de politie opmerkt dat we fout zijn. Maar, ook wij worden nu al beoordeeld met een social score. Niet door de politie, maar door onze medemens. Wij beoordelen mensen aan de hand van wat ze op social media doen. Wij zien onze buurjongen als drugsgebruiker als hij een foto post van een avondje coffeeshop hangen met vrienden. Maar hoe weten we dat hij niet traditiegetrouw elke vijf jaar een keer een jointje rookt?
Een vrouw die midden in de nacht nog een bericht plaatst op Facebook, wordt de volgende dag door collega’s raar aangestaard. Maar misschien was ze gewoon wakker om haar pasgeboren baby te voeden? En als we je online kunnen pakken, dan doen we dat!
We schamen ons niet meer om bij een bericht over een slachtoffer van een auto- ongeluk berichten te plaatsen als ‘Dat had hij vast verdiend’ of ‘Zou wel dronken zijn geweest’.
Social media is een groot onderdeel van ons leven, ik gebruik het zelf ook dagelijks. Vrijheid hebben betekent ook het hebben van een mening, maar ook het niet meteen beoordeeld worden door halve waarheden.
Vrijheid is kunst.
Bonny
Dit is geen kunstenaar.
Iedereen kan streepjes zetten